Πολλά έχουν ακουστεί για την ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα και διεθνώς. Θεσμοί, Ενώσεις, ασφαλιστικές και λοιποί παράγοντες της αγοράς έχουν τοποθετηθεί για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνείδησης απο πλευράς κοινωνίας.
του Βάιου Κρόκου
Στο πλαίσιο του 12th Insurance Conference, και το πάνελ «Οι Προοπτικές Ανάπτυξης της Ασφαλιστικής Αγοράς» ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής, MetLife Ελλάδος και Κύπρου έθεσε στο επίκεντρο έναν βασικό άξονα 3 σημείων με στόχο την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης. Όπως επεσήμανε απαιτείται:
“Το να εστιάσουμε σε αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες λένε «The critical few». Στην Ελλάδα οι βασικές ανάγκες και κίνδυνοι για τους πολίτες είναι σε τρεις τομείς: Υγεία, Συντάξεις και Φυσικές Καταστροφές”
Συμπληρώνοντας σημείωσε πως “χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη δουλειά για το πώς θεμελιώνουμε την ανάγκη. Πολλές φορές μιλάμε για την ασφάλιση σε τεχνικό επίπεδο ή σε όρους προϊόντος είτε σε μια γλώσσα δυσνόητη ή γενικότερη. Ακόμα υπάρχει ως χάσμα και δεν έχει γεφυρωθεί η αδυναμία του καταναλωτή να προσωποποιήσει την ανάγκη στον εαυτό του. Κανείς δεν θα αρνηθεί την αξία της ασφάλισης όταν όμως έρχεται η ώρα των προσωπικών αποφάσεων αυτό δεν είναι τόσο σχετικό και προφανές. Χρειάζεται εκεί καλύτερη δουλεία και στην εμπειρία και επικοινωνία”.
Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή υποδείγματος. “Η εποχή που το κράτος – πατερούλης φρόντιζε τα πάντα έχει περάσει. Αυτό δεν είναι σίγουρο πως έχει περάσει σε όλους τους πολίτες και οι εταιρείες θα πρέπει να εξηγήσουν πιο αποτελεσματικά ότι ο καθένας από μας πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια του”, συμπλήρωσε.
Στο πανελ παρευρέθηκαν ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική και ο κ. Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος INTERAMERICAN
Μεταξύ άλλων, όπως επισημάνθηκε, επιτακτική είναι η ανάγκη στήριξης του δικτύου σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο όχι απλά την διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης αλλά την έμφαση για περαιτέρω δράσης ανάπτυξης. Έλλειμμα υπάρχει ακόμα σε ζητήματα χάραξης πολιτικής, ενώ απαιτείται να μπει «νέο αίμα» τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στον κλάδο συνολικά. Παράλληλα απαιτούνται έξτρα προσπάθειες, ώστε η αγορά να επανέλθει στα προ 2009 επίπεδα μέσω συνεργασιών του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία.