Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο το α’ εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC). Ειδικότερα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανακοινώθηκαν 247 συμφωνίες συνολικής αξίας 28,6 δισ. δολαρίων. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017 είχαν ανακοινωθεί περισσότερες συμφωνίες μεν (302 τον αριθμό), μικρότερης αξίας δε (10,1 δισ. δολ.). Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η μεγάλη αύξηση της αξίας οφείλεται στα δυο mega-deals της εξαγοράς της Validus από την ΑΙG (5,6 δισ. δολ) και της εξαγοράς της XL Group από την ΑΧΑ (15,4 δισ. δολ.)

Πέντε από τα deals που ανακοινώθηκαν το α’ εξάμηνο του έτος είχαν αξία άνω του 1 δισ. δολ., ενώ ολοκληρο το 2017 είχαν κλείσει 7 συμφωνίες αντίστοιχης αξίας. Τα deals που αφορούν σε διαμεσολαβούντες αναλογούν στο 87% του όγκου των συμφωνιών κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να απαλλάσσονται από δραστηριότητες έντασης κεφαλαίου, “κλειστά” συμβόλαια και δραστηριότητες χαμηλής απόδοσης. “Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο εντάθηκε χάρη στα mega-deals και τη φορολογική μεταρρύθμιση (σ.σ. στις ΗΠΑ).  Η αξία των deals που ανακοινώθηκαν στον κλάδο το α’ εξάμηνο του έτους σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με τις περισσότερες συμφωνίες να αφορούν σε διαμεσολαβούντες. Οι ευεργετικές συνέπειες της φορολογικής μεταρρύθμισης καθίστανται σαφείς και ίσως ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το υπόλοιπο του έτους”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Κατά το α’ εξάμηνο του έτους ανακοινώθηκαν deals αξίας 54,7 δισ. δολ. στον χρηματοοικονομικό κλάδο (που συμπεριλαμβάνει τράπεζες και χρηματιστήρια), με αύξηση 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο αριθμός των deals, ωστόσο (392) ήταν μειωμένος κατά 22% σε ετήσια βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here