Το όραμά του για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου παρουσίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος και CEO του ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.
Μιλώντας στο Alpha Radio ο κ. Ξενοκώστας εκτίμησε ότι τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν τα ναυπηγεία τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, είναι μεγάλα.

«Στόχος μας είναι τα δύο vαυπηγεία, σε Νεώριο και Ελευσίνα να φτάσουν να εξυπηρετούν πάνω από 300 πλοία όλων των κατηγοριών σε ετήσια βάση.

Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην επέκταση και στην αναβάθμιση των διαθέσιμων δεξαμενών μας, δημιουργώντας μια από τις πιο ανταγωνιστικές ναυπηγικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τα καλύτερα ναυπηγεία σε Μεσόγειο, την Ευρώπη, αλλά και Μ. Ανατολή, αναλαμβάνοντας σημαντικά ναυπηγικά έργα» ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας.

Και συνέχισε:

«Στην ΟΝΕΧ η ανάπτυξη του ομίλου συμβαδίζει με την ανάπτυξη των ανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει ότι θέτουμε τον εργαζόμενο στο κέντρο. Βασικός στόχος μας είναι η προσφορά στην κοινωνία, να μένει ένα θετικό αποτύπωμα. Άλλωστε όσα κάνουμε στον πλανήτη είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τα αφήνουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Στόχος μας είναι η στήριξη και η περαιτέρω ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ειδικότητες απαραίτητες για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, έναν κλάδο με καλές απολαβές και υψηλή επαγγελματική απορρόφηση. Η πρώτη δημόσια σχολή ξεκίνησε στη Σύρο το 2023, η οποία φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των ναυπηγείων Νεωρίου. Είναι στοίχημά μας να μάθουν οι νέοι το αντικείμενο, να εμπιστευθούν τον τομέα ξανά και να πιστέψουν ότι είναι ένας χώρος καλά αμειβόμενος. Η τεχνογνωσία από τους παλιούς να περάσει στους νεότερους».

Εξωστρέφεια, ελληνική οικονομία, ναυπηγεία 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του Ομίλου ONEX «επενδύοντας στα ναυπηγεία, περνάμε στην Ελλάδα του αύριο, συμβάλλοντας στην γεωπολιτική ισχυροποίηση της χώρας και στην οικονομική της ενδυνάμωση, καθώς:

*Tο hub των ναυπηγείων Ελευσίνας & Νεωρίου εκπροσωπεί πάνω από 1% του ΑΕΠ της χώρας, την ίδια στιγμή που νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται συνεχώς.

*Ήδη 3.000 άτομα απασχολούνται στον όμιλο ΟΝΕΧ και άνω των 600 εξ αυτών στα ναυπηγεία.

*Γεωπολιτικά η Ελλάδα αναβαθμίζεται καθώς διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, μέσα από μεγάλα έργα που μπορούν να αναλάβουν τα ναυπηγεία μας.

*Παρέχουμε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας παράλληλα συνεργασίες με τους καλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η ιταλική Fincantieri και η CISCO, ενισχύοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη πατρίδα μας.

Όλα τα παραπάνω μεταλλάσσουν τα ναυπηγεία του ομίλου ONEX, φέρνοντας τα στη προμετωπίδα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, κατακτώντας νέες αγορές και διεκδικώντας σημαντικά ναυπηγικά προγράμματα.

Το μεγάλο μας ενδιαφέρον για το αμυντικό κομμάτι», εξήγησε «συνδέεται άμεσα με τις αξίες μας ως εταιρεία και την ελληνική μας ταυτότητα.

Στηρίζουμε το Πολεμικό Ναυτικό με κάθε τρόπο, και αυτό το αποδείξαμε εμπράκτως απ’ την στιγμή που δώσαμε τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΝ, σε οποιοδήποτε πλοίο που επιχειρεί στις ελληνικές θάλασσες να έχει τη δυνατότητα να μπαίνει κατά προτεραιότητα για υποστήριξη στα Ναυπηγεία του ομίλου ΟΝΕΧ».

Πηγή: Reporter.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here