Γράφει η «ξενοδόχος»
Το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων καλούν οι ξενοδόχοι εν όψει της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού. Η σεζόν θα είναι μεν καλύτερη από πλευράς αφίξεων και εισπράξεων- όπως ελπίζουν όλοι- ωστόσο θα είναι χειρότερη από πλευράς χρηματοοικονομικής επάρκειας ξενοδόχων και λοιπών δυνάμεων του κλάδου λόγω των συσσωρευμένων ζημιών του 2020.
- «Η φετινή τουριστική σαιζόν αναμένεται να είναι για τις επιχειρήσεις μας πιο δύσκολη από την περυσινή. Η μισή σαιζόν είναι ήδη χαμένη, όταν δε η χώρα μας αρχίσει να δέχεται επισκέπτες η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη, λόγω των περιορισμών που θα παραμείνουν σε ισχύ. Παράλληλα οι επιχειρήσεις μας, που επί ενάμισι έτος έχουν μηδενικά ή ελάχιστα έσοδα, θα πρέπει αφενός να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη τήρηση των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου να αρχίσουν να καλύπτουν τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους», αναφέρουν οι ξενοδόχοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων απευθυνόμενοι στο κυβερνητικό επιτελείο και δή το, κ. Άδωνι Γεωργιάδη υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο, συμπληρωματικά προς αυτό, μπορεί και πρέπει, μέσω και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά τη φετινή περίοδο, όπως υποστηρίζει ο κλάδος έχοντας και δύο πιο συγκεκριμένες προτάσεις.
Συγκεκριμένα προτείνει:
- Την επιδότηση του κόστους αγοράς από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις rapid test προκειμένου να μπορούν να γίνονται συχνότεροι, έλεγχοι στο προσωπικό τους (μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί) και στους πελάτες τους (κατά την άφιξη ή σε περίπτωση που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα).
- Τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για τη κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. Όπως επισημαίνουν είναι αντικειμενικά αδύνατον οι επιχειρήσεις να μπορέσουν με τη λήξη της αναστολής που έχει χορηγηθεί να εξοφλήσουν τα ανωτέρω αξιόγραφα, καθώς πλην των άλλων θα έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την απαραίτητη προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους.
Προκειμένου να μπορέσει, λοιπόν, να αρχίσει να κινείται η αγορά, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα στοχευμένο εργαλείο, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη κάλυψη των επιταγών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, στις οποίες και θα διοχετεύεται απευθείας το σχετικό ποσό με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η επιχείρηση.