Του Βάιου Κρόκου
Ανοίγει ο δρόμος για διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων οι οποίοι είχαν μπλοκάρει από πληθώρα προσφυγών στη δικαιοσύνη καθώς μόλις χθες κατατέθηκε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών.
Με την εν λόγω τροπολογία, απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν πρακτικά στο καρτέλ τιμών μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταβάλλοντας οικειοθελώς πρόστιμα ρεκόρ ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Επί της ουσίας, επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις του νόμου 3953 του 2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, προβλέποντας ρητά την εξάλειψη του αξιόποινου αδικημάτων που αφορούν στη στρέβλωση ανταγωνισμού για επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε διαδικασία διευθέτησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η γνωστή υπόθεση της διευθέτησης μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην στρέβλωση των τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε σοβαρές συνέπειες βάζοντας πρακτικά τον κλάδο στον «πάγο»: Υπολογίζεται πως τα μεγάλα έργα που δημοπρατήθηκαν από το 2016 άγγιζαν τα 3,2 δις ευρώ και τα projects αξίας 2,3 δις ευρώ εξ’ αυτών περίπου θεωρούνται μπλοκαρισμένα λόγω διάφορων προσφυγών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση
«Η προηγούμενη διάταξη αποδείχτηκε ότι γεννά κενά και ασάφειες λόγω της ελλειπτικής της διατύπωσης αναφορικά με το ακριβές εύρος των κινήτρων τα οποία παρέχει στους διευθετήσαντες. Οι ασάφειες αυτές, αφενός, καθιστούν μη ελκυστικούς τους θεσμούς της επιείκειας και της διευθέτησης, αφετέρου, γεννούν αμφισβητήσεις και δικαστικές διενέξεις, στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για δημόσιες συμβάσεις ή συμβάσεις παραχώρησης», σημειώνεται.
«Οι τροποποιήσεις σήμερα είναι αναγκαίες, ώστε να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον με την έγκαιρη περάτωση διαγωνιστικών διαδικασίων, και με την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοληπτικού κλάδου σε συνθήκες πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση
Όπως έχει σημειώσει πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής για την επόμενη 4ετία υπολογίζονται έργα 12 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 10 κατηγορίες έργων εθνικής προτεραιότητας, ενώ ο στόχος είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και των θέσεων εργασίας κατά 40.000.
Στους στόχους του Υπουργείου είναι η βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων έργων και τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους.