Με μια νέα σειρά συζητήσεων με Έλληνες οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει φέτος για δεύτερη χρονιά την προσπάθειά του να συμβάλει στην ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου σε θέματα οικονομίας και πολιτισμού και να προωθήσει τον οικονομικό αλφαβητισμό.
Με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο, τρεις διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του και να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω σε μία σειρά επίκαιρων θεμάτων, που συνδέονται με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, μέσα σε ένα πλαίσιο ραγδαίων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρώτος προσκεκλημένος στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα είναι ο καθηγητής Οικονομικών του London Business School Ηλίας Παπαϊωάννου, με θέμα συζήτησης «Η πολιτική οικονομία του λαϊκισμού».
Οι Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα συνεχιστούν ως εξής:
- Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00
Συζήτηση με τον καθηγητή του London Business School Μιχάλη Ιακωβίδη και θέμα: «Οικονομική πολιτική στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
- Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 18:00
Συζήτηση με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διομήδη Σπινέλλη και θέμα: «Ψηφιακή επανάσταση και Δημόσιο: αντιστάσεις και υπερβάσεις».
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της σελίδας του Μουσείου στο Facebook: https://www.facebook.com/BoGMuseum.
Σχετικά με τον Ηλία Παπαϊωάννου
Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι καθηγητής Οικονομικών του London Business School και research fellow στο Centre for Economic Policy Research (CEPR). Ταυτόχρονα, υπηρετεί ως ακαδημαϊκός διευθυντής του Wheeler Institute for Business and Development. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση (MPA), ενώ το 2005 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του (PhD) στα αναπτυξιακά οικονομικά στο London Business School.
Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College των ΗΠΑ, ενώ κατά τη διετία 2011-2012 ήταν επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η έρευνά του καλύπτει τη διεθνή οικονομία, τα οικονομικά της ανάπτυξης, την πολιτική οικονομία, το δίκαιο και τη χρηματοοικονομική, καθώς και την οικονομική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και το έργο του έχει εμφανιστεί σε συλλογικούς τόμους. Για την έρευνά του έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005. Η εργασία του για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη στο Economic Journal απέσπασε το 2008 το βραβείο Austin Robinson από τη Βασιλική Οικονομική Εταιρεία. Το 2018 ο Ηλίας έλαβε σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.
Σχετικά με τον Γιάννη Παλαιολόγο
Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016.