Ένα σημαντικό βήμα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα αποτελέσει η διεξαγωγή τεσσάρων μελετών που θα αποτυπώσουν την ανοσία του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, μεγάλη είναι η πιθανότατα ο αριθμός όσων έχουν αντισώμματα να είναι περιορισμένος καθώς φαίνεται πως μικρότερο ποσοστό του 0,5% του πληθυσμού έχει νοσήσει από τον νέο κοροναϊό SARS-COV-2, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιλογίας, Σωτήρη Τσιόδρας.

Εικόνα θα σχηματιστεί το επόμενο διάστημα από τα περισσότερα στοιχεία που θα προκύψουν από μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως αντανάκλαση της ανοσίας του πληθυσμού και της γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού. Ο καθηγητής ανέφερε τις εξής τέσσερις μελέτες που θα συμβάλλουν στο εγχείρημα:

  • Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων  κατά την οποία θα εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
  • Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, για την ανοσία. Ήδη υπάρχουν 10χιλιάδες δείγματα αιμοδοτών ηλικίας από 18 έως 65 ετών
  • Οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, η οποία άρχισε το Μάρτιο σε 5 χιλιάδες δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες μέρες.
  • Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για κοροναϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΟΥ περί πιθανότητας ο ιός να καταστεί ενδημικός, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ενδέχεται ο ιός να «συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και μετά το εμβόλιο», φέρνοντας το παράδειγμα της γρίπης αλλά ακόμη και της ιλαράς.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης άφησε αναπάντητο το ερώτημα για την κάλυψη του τεστ για τον κοροναϊό από τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου, που μέχρι τώρα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών.

Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 10 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  στα 2.770, το 55%  είναι άνδρες. Από το σύνολο:

  • 610 (22%) συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
  • 1.409 (51%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 24 είναι διασωληνωμένοι , με μέση ηλικία 71 έτη, 10 είναι γυναίκες (26,3%). Στο σύνολο των ασθενών το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
  • 88 εξήλθαν από ΜΕΘ
  • 1 νεκρός προστέθηκε το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 156. Από τους θανόντες 41 ήταν γυναίκες. Το σύνολο των θανόντων είχε μέση ηλικία 75 έτη και το 93,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here