Οι πρώτες ανθρώπινες δοκιμές εμβολίων για τον κορωνοϊό αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα  από το Imperial College του Λονδίνο και δύο φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες στην αγγλική πρωτεύουσα έχουν δοκιμάσει ένα πειραματικό εμβόλιο σε ζώα από τα μέσα Φεβρουαρίου και προγραμματίζουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο – είναι η τελευταία φάση ανάπτυξης πριν λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio έχουν επίσης ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές των δικών τους εμβολίων σε ανθρώπους επίσης τον επόμενο μήνα. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και πετύχουν οι δοκιμές, ελπίζεται ότι τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε περίπου 12 μήνες.

Οι ερευνητές του Imperial College εργάζονται για το εμβόλιο τους από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι κινέζοι επιστήμονες κυκλοφόρησαν τις γενετικές πληροφορίες για τον ιό. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει το εμβόλιο μελετώντας τα γονίδια του κορωνοϊού και συγκρίνοντάς τα με το ιό του SARS, έναν εξαιρετικά παρόμοιο ιό που είχε μολύνει περίπου 8,000 ανθρώπους στην Κίνα το 2002-03.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν τουλάχιστον 35 ομάδες επιστημόνων, που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Ακόμη, στην προσπάθεια συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες, όπως Johnson & JohnsonSanofiNovavaxGileadGlaxoSmithKline και Pfizer.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here