Δημήτρης Μαλλάς

Το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G της Wind στην Καλαμάτα ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία στην Καλαμάτα με τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μία πρώτη γεύση των δυνατοτήτων της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. 

Το πιλοτικό δίκτυο της Wind καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κα. Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο Filoxenia του ομίλου Grecotel στην παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Σημειωτέον πως ο εξοπλισμός για το πιλοτικό δίκτυο παρέχεται από τη Huawei, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 η περιοχή κάλυψης θα φθάνει περίπου στο 70% της πόλης της Καλαμάτας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικά συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της Wind στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιο-συστήματα στην Καλαμάτα. 

Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί της Wind χρησιμοποιούν για τις δοκιμές τους 5G συσκευές και πιο συγκεκριμένα το Huawei Mate 20X. Οι ταχύτητες σύνδεσης με τη συγκεκριμένη συσκευή, όπως είδαμε από κοντά, έφθασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 1,2 Gbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Οι ταχύτητες αυτές είναι υψηλότερες ακόμη και από συνδέσεις με οπτική ίνα (1 Gbps για τη λήψη δεδομένων) και σαφώς πολλαπλάσιες σε σχέση με το 4G. Η εμπειρία είναι εντυπωσιακή, ιδίως στις περιπτώσεις που θες να «κατεβάσεις» αρχεία ή ταινίες.

Σημειωτέον πως η εμπορική διάθεση των δικτύων 5G αναμένεται προς το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, δεδομένου ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. Μία διαδικασία που βρίσκεται αυτή σε πολύ αρχικά στάδια. Οι φασματικές περιοχές συχνοτήτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι τα 700 Mhz, τα 3,6 GHz και τα 26 GHz. Επιπλέον, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θεωρούν ως σημείο – κλειδί και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιών, μία διαδικασία που επίσης έχει καθυστερήσει αρκετά.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το 5G δεν είναι απλά αναβάθμιση της ταχύτητας σύνδεσης αλλά έχει και άλλες δυνατότητες, όπως είναι η ταυτόχρονη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε μία περιοχή αλλά και ο εξαιρετικά χαμηλός χρόνος απόκρισης (1 ms) που επιτρέπουν μία σειρά από εφαρμογές, όπως είναι η αυτοκινούμενη οδήγηση, η τηλεϊατρική και πολλές ακόμη που δεν έχουν καθοριστεί ή δημιουργηθεί.

Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου στην Καλαμάτα σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς της Wind να έχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here