Του

Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury. 

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές συγκεντρώθηκαν σε ασφαλή καταφύγια, από το φόβο του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα lockdown στην Ευρώπη και οι ανησυχίες για τις εκλογές των ΗΠΑ.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έπεσαν παγκοσμίως, ενώ τα κρατικά ομόλογα είχαν μικτή απόδοση: τα γερμανικά ανέβηκαν αλλά αυτά των ΗΠΑ έπεσαν μέσα στην εβδομάδα, προς γενική έκπληξη. Το δολάριο ΗΠΑ έκανε ράλι έναντι κάθε άλλου νομίσματος των G10 εκτός από το γιεν, κι αυτή είναι τυπική συμπεριφορά της αγοράς σε περιόδους αποτροπής κινδύνου.

Προφανώς, οι εκλογές των ΗΠΑ είναι μακράν το βασικό γεγονός κινδύνου για αυτή την εβδομάδα.

  • Επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν και πιθανότητα 50% για να πάρουν οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία, κάτι που θα ήταν αρνητικό για το δολάριο αλλά ωφέλιμο για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ιδίως για τις μετοχές.
  • Οι συναντήσεις του Νοεμβρίου του Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας θα είναι επίσης στο επίκεντρο, σε μια εβδομάδα με πολλές ειδήσεις.

Στερλίνα

Ενώ η στερλίνα σημείωσε μέτρια κέρδη έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αυτά αντιστρέφονται ήδη στις διαπραγματεύσεις στις ασιατικές αγορές το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι έμποροι αντιδρούν στον Μπόρις Τζόνσον για το ζήτημα COVID. Ο πρωθυπουργός του ΗΒ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ένα δεύτερο lockdown, βεβαίως όχι τόσο σκληρό όσο το προηγούμενο. Η συνάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας του Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη βασικό γεγονός. Αναμένουμε αύξηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδρούν στην αποδυνάμωση των οικονομικών δεδομένων και στο νέο κλείδωμα. Ο αρνητικός αντίκτυπος στη στερλίνα από την χαλάρωση αυτής της πολιτικής μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από τη νίκη του Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αν και βραχυπρόθεσμα η στερλίνα μπορεί να δώσει μάχη ενάντια στο ευρώ.

Ευρώ

Τα νούμερα του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στην Ευρωζώνη ήταν σημαντικά ισχυρότερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, οι αγορές δεν στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν τη θετική έκπληξη, αλλά εστίασαν στην επιδείνωση των προοπτικών που προκαλούν οι επιδεινούμενοι αριθμοί κρουσμάτων COVID και τα νέα lockdown στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει μια συγκρατημένη στάση στη σύνοδο του Νοεμβρίου, κάτι που δεν συμβάλλει στην αλλαγή της αρνητικής αυτής τάσης των αγορών.

Είναι πλέον σαφές ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο, όπως ακριβώς το περιμέναμε. Η μελέτη της ΕΚΤ για τα τραπεζικά δάνεια προκάλεσε ακόμη περισσότερη δυσφορία, δείχνοντας σαφείς ενδείξεις ότι οι τράπεζες ενισχύουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • Η νίκη του Μπάιντεν μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση στο ευρώ, αλλά αναμένουμε να διατηρηθούν τα πρόσφατα εύρη της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD, έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας υποχωρεί στην Ευρωζώνη.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ έδειξαν επίσης σημάδια δύναμης.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να απορριφθεί ως δείκτης υπερβολικά μεγάλης καθυστέρησης/με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά οι λιανικές πωλήσεις, οι προσωπικές δαπάνες και τα αιτήματα επιδομάτων ανεργίας ήταν σε καλύτερα νούμερα από το αναμενόμενο από τις αγορές.

Ωστόσο, με τις εκλογές των ΗΠΑ να εκκρεμούν και τη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αναμένεται αργότερα, η ανασκόπηση οικονομικών δεδομένων έλαβε λιγότερη προσοχή απ’ ό,τι συνήθως.

Αναμένουμε ότι η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Νοεμβρίου θα είναι σε μεγάλο βαθμό υποσημείωση μπροστά στο δράμα των εκλογών, με τις ρυθμίσεις πολιτικής να μένουν αμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό να τηρείται το σενάριο της προηγούμενης συνεδρίασης.

 

{Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here