Το Μνημόνιο είναι σαφές, ο Πρωθυπουργός σαφέστερος. Έμειναν 70 μέρες για 88 προ-απαιτούμενα. Για να κλείσει η αξιολόγηση, να βγούμε στις αγορές.
Στο ημερολόγιο της Ενέργειας, το πρώτο ραντεβού γράφει καθαρά Πώληση 66% ΔΕΣΦΑ.
Παρασκευή και 13, στο τέλος της εβδομάδας, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει καταλήξει ποιόν από τους δύο μνηστήρες για το 66% του ΔΕΣΦΑ προτιμά. Αύριο, Τετάρτη 11 Απριλίου είναι η τελευταία προθεσμία για τις δύο κοινοπραξίες να υποβάλλουν τις βελτιωτικές τους προσφορές. Η κυβέρνηση με υπερηφάνεια διαδίδει ότι και οι δύο προσφορές είναι υψηλότερες των 400 εκατ. Ευρώ που είχε προσφέρει κάποτε η Αζέρικη Soccar. Ξεχνούν όμως να υπολογίσουν και τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ταμείο που βρίσκονται σήμερα στα διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ είναι εξαιρετικά δύσκολη ανάμεσα στις δύο κοινοπραξίες:
· Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία) και
· Reganosa (Ισπανία), Transgaz(Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Ο Υπουργός Ενέργειας ωστόσο έχει άλλο πονοκέφαλο: Μέχρι την Παρασκευή και 13 του μήνα, πρέπει να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απόσχιση και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Προφανώς χωρίς τις ευλογίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το νομοσχέδιο δημιουργεί δύο θυγατρικές εταιρείες στον Βορρά και στον Νότο, οι οποίες στο εξής θα διαθέτουν ως προίκα τα περιουσιακά στοιχεία των προς πώληση σταθμών και ορυχείων. Ο διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί τον Μάιο και μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας.
Αμέσως μετά στο ημερολόγιο του Υπουργού Ενέργειας, γράφει «πώληση 50% + μία μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων». Η έναρξη του διαγωνισμού είναι προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου.Ο προτιμητέος επενδυτής για το 50,1% των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο. Οι δύο μεγάλοι μέτοχοι των ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ (Ελληνική Δημοκρατία) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) συμφώνησαν ως προς την πώληση μέρους των μετοχών τους. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 20% σε σύνολο 35,48% και η Paneuropean Oil το 30,1% σε σύνολο 45,47%