Η κοινωνική συνοχή, η καθολική κάλυψη και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν οδηγοί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση – τόνισε μιλώντας στη χθεσινή συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Εμείς με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτά τα χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε τη δημόσια περίθαλψη, καταφέραμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο, να καλύψουμε με καθολικό τρόπο τον κόσμο, χωρίς αποκλίσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει και την ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης, και κυρίως προωθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε με στοιχεία στα αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια περίθαλψη και τη δημόσια υγεία και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

  • Την «κρίσιμη και κορυφαία τομή» στην καθημερινή κάλυψη και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή και αυτή η αλλαγή, οδήγησε φέτος, μέχρι τον Νοέμβριο, 852.000 ανθρώπους ανασφάλιστους, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με ισοτιμία και αξιοπρέπεια, να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους, να κάνουν εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τα φάρμακα τους, μέχρι στιγμής είναι 205.000.000 ευρώ η δαπάνη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
  • Τη διαγραφή χρεών 28 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στις εφορίες για τους ανασφάλιστους ανθρώπους, που αναγκαστικά το σύστημα υγείας τους είχε περιθάλψει επειδή είχαν επείγουσες ανάγκες υγείας.
  • Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ.
  • Τα χρήματα που διατέθηκαν για τους χρονίως πάσχοντες που ρυθμίζουν την πάθησή τους με γενόσημα φάρμακα και ανήκαν στην κατηγορία των νοσημάτων με συμμετοχή 10%.
  • Την περικοπή της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή επειδή ενοποιήθηκαν όλα τα φάρμακα ανά συνταγή.
  • Τις 350.000 δωρεάν επισκέψεις σε οικογενειακούς γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας. «Είναι σημαντική ανακούφιση και σημαντική παρέμβαση ως προς το σκέλος της ποιότητας της φροντίδας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
  • Την πρόβλεψη για οδοντιατρική φροντίδα του παιδικού πληθυσμού, στον Προϋπολογισμό του 2019. «Είναι κάτι που έχει να συμβεί από το δημόσιο σύστημα, εδώ και δεκαετίες. Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα καλύψει οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών που σήμερα επιβάρυναν στο 100% τις οικογένειές τους» είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
  • Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για χρόνιους ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ειδικών νοσημάτων.
  • Τη δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς, συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της κύριας νόσου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here