Υψηλά 5 μηνών για τις τιμές “σιτηρών” απόρροια των ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικά μέσα μεταφοράς του “ξανθού χρυσού”.
Εξέλιξη λίγο ως πολύ αναμενόμενη- για όσους διαθέτουν στοιχειώδη κρίση των όσων διαδραματίζονται στο…ουκρανικό μέτωπο- και της κλιμάκωσης των ενεργειών από την πλευρά της Μόσχας, εδώ και δύο εβδομάδες.
Αρχικά ήταν η αποχώρηση από την “διεθνή συμφωνία”, οι προειδοποιήσεις των Ρώσων (ακόμη και η…κρατικοποίηση θυγατρικών των Danone, Carlsberg e.t.c ήταν μηνύματα ανάλογου ειδικού βάρους) στη συνέχεια οι πρώτες ρίψεις drones σε πλοία μεταφοράς σιτηρών με συνέπεια η εκτόξευση των futures στις διεθνείς (χρηματιστηριακού τύπου) αγορές να έρθει νομοτελειακά.
Ουδεμία έκπληξη όταν την Τρίτη η τιμή στο Σικάγο έφθασε στα 7,7725$/μπουσέλ δηλαδή στο υψηλότερο σημείο/τιμή από τον Φεβρουάριο.
Ρωσία-Ουκρανία παράγουν το 30% του παγκόσμιου όγκου σιτηρών (όλων των μορφών) ειδικότερα το “ουκρανικό σιτάρι” αναφερόταν και σαν…ξανθός χρυσός (λόγω της άριστης ποιότητας του, περιεκτικότητα) πριν την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022.
Οι τιμές σιτηρών, κυρίως στο Σικάγο είχαν αρχίσει να “τσιμπάνε” από την ίδια μέρα κιόλας της αποχώρησης της Ρωσίας από την συμφωνία του ΟΗΕ- για τη μεταφορά/προμήθεια ουκρανικών- μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το Κίεβο μπορεί να ζήτησε παρέμβαση της Ε.Ε για την άρση του αδιεξόδου, το Βίλνιους πρότεινε εναλλακτικά δρομολόγια, προφανώς η Αγκυρα δεν θα αφήσει την…ευκαιρία να πάει χαμένη αλλά προσώρας η τιμή “γράφει” υψηλό 5μηνών.
Εξελίξεις που έχουν αντίκτυπο σε διάφορα μέτωπα λ.χ στην Ρώμη η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και καιρό να ελέγξει τις τιμές των pasta που έχουν-σχεδόν-διπλασιαστεί, σε αυτή την συγκυρία λοιπόν μία ελληνική εταιρεία- η Loulis Mills– παίζει με συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Αφ’ ενός διαθέτει τεράστιο δίκτυο (διεθνές) παράλληλα με αποθηκευμένη “πρώτη ύλη” αφ΄ετέρου ένα απόλυτα καθετοποιημένο σύστημα (από λιμενικές εγκαταστάσεις σε Σούρπη, Κερατσίνι μέχρι μισθωμένες εκτάσεις σε διάφορες χώρες λ.χ. Ρουμανία και διεθνείς πλάτες AlDahra e.t.c).
Κοινό μυστικό στα της pasta πως η ιταλική αγορά τροφοδοτείται (σε σημαντικό ποσοστό) από τον ελληνικό όμιλο, στο δ.σ του οποίου συμμετέχουν ονόματα όπως του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Κωνσταντίνου Μαχαίρα, Γεώργιου Τανισκίδη).