Δεν έχει ξαναγίνει αυτό με τις τιμές πετρελαίου. Μετά το πλήγμα με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, οι αγορές εκτιμούν ότι αφαιρείται  περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανεβάζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

  • Η τιμή του πετρελαίου Brent απογειώθηκε κατά 12 δολάρια (+19%), μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξη της συνεδρίασης, στα 72 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών, από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.
  • Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα στα 63,64 δολάρια το βαρέλι (+15%) και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, η εκρηκτική άνοδος περιορίστηκε ωστόσο η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50%. Η ανακοίνωση πυροδοτεί εκ νέου σενάρια  για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Για την επίθεση, που είχε έπληξε τις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις, την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία στηρίζει με τις δυνάμεις της το καθεστώς της Υεμένης ενώ το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη.

  • «Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί απορρίπτουν κάθε κατηγορία και αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να δικαιολογηθούν μελλοντικές εναντίον τους επιθέσεις.

Tο ακριβό πετρέλαιο προσθετεί νέα προβλήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί αισθητά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here