Κι αν –ξαφνικά– το ΔΝΤ ζητήσει μείωση αφορολόγητου αντί μείωση συντάξεων;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019 και να μειώσει το αφορολόγητο από την Πρωτοχρονιά του 2020.

Ήρθε όμως η αποκάλυψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να ανατρέψει τις προτεραιότητες:

  • Η Ελλάδα χρειάζεται ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ο Τόμσεν. Ο τρόπος που φορολογείτε σήμερα στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να θεωρείται φιλοαναπτυξιακός.

Τα υπερ-πλεονάσματα με τα οποία «θαμπώνετε» του γραφειοκράτες των Βρυξελλών προέρχονται από τη βαριά υπερ-φορολόγηση της μεσαίας τάξης, της μοναδικής που μπορεί να σύρει το άροτρο της ανάπτυξης στο χορταριασμένο χωράφι της οικονομίας.

  • Οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν διαρκώς περισσότερους φόρους για να εμφανίζει η Ελλάδα εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ήρθε η ώρα να αλλάξει η πολιτική της φορολογίας στην Ελλάδα, είπε ο Τόμσεν που είναι πλέον σε όλους φανερό, αναλαμβάνει πάλι επικεφαλής των «θεσμών» στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

  • Πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση στην Ελλάδα. 
  • Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που περνούν από το γκισέ της Εφορίας, λέει το ΔΝΤ.

Αυτό μπορεί να γίνει μ’ έναν μόνο τρόπο:

  • Να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο όριο.

“Αν χρειαστεί ας μειωθεί τώρα το Αφορολόγητο κι ας περιμένουμε για του χρόνου την περαιτέρω μείωση των συντάξεων” η οποία ούτως ή άλλως αργεί αφού ο επανυπολογισμός των συντάξεων στον ΕΦΚΑ γίνεται όχι με κομπιούτερ αλλά με χαρτί και μολύβι, πρότεινε πονηρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπάρχει και η εκκρεμότητα των Δικαστικών Αποφάσεων που ανατρέπει τα δεδομένα…

Εφόσον λοιπόν θέλετε να συνδέσετε την αποπληρωμή του Χρέους με τον ρυθμό Ανάπτυξης της Οικονομίας πρέπει να επινοήσουμε νέους τρόπους και νέες μεθόδους σταθερής αύξησης του ΑΕΠ, απάντησε ο Τόμσεν.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου παύει να είναι πλέον δημοσιονομικό μέτρο. Γίνεται μέρος της Αναπτυξιακής πολιτικής.

Κατεβάζοντας το αφορολόγητο όριο στα 5.600 Ευρώ, όλοι οι Έλληνες θα έχουν κίνητρο εμφάνισης δαπανών που θα εκπίπτουν από την Εφορία. Έτσι θα ανασυρθούν στην επιφάνεια επαγγέλματα και δραστηριότητες που κρύβονται σήμερα επιμελώς κάτω από το αδικαιολόγητα υψηλό αφορολόγητο όριο.

Η πρόταση Thomsen ήταν περισσότερο από σαφής:

  •  Μειώστε τώρα το αφορολόγητο όριο και καταργείστε την «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης».
  •  Όποιος φόρος επιβάλλεται πέραν και πάνω από τις φορολογικές κλίμακες όχι μόνον είναι άδικος αλλά επιβαρύνει κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους.

Αφήστε τη μεσαία τάξη να αναπνεύσει για να έρθει η ανάπτυξη, είναι η εισήγηση του ΔΝΤ.  

Από τις 14 Μαϊου που επιστρέφουν οι θεσμοί, το ΔΝΤ θα κάθεται πάλι στην κορυφή του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό η πρόταση Τόμσεν για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» έχει ίσως νόημα να την προσέξουμε περισσότερο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ