Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μια πορεία χαμηλής ανάπτυξης.  Η πολιτική των κοινωνικών μερισμάτων μέσω των υπερπλεονασμάτων βασισμένων σε υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με κραυγαλέες  ελλείψεις στην υγεία, στις υποδομές, κ.α., δεν είναι διατηρήσιμη», τόνισε η κ. Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ,  από το βήμα του  9ου Pharma & Health Conference (#phc18), το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω live streaming.

Όπως εξήγησε η κ. Ξαφά, τα «δίδυμα ελλείμματα» στο δημοσιονομικό και στο εξωτερικό πεδίο έχουν μηδενιστεί, όμως οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μετακινηθεί στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα: τα μισά δάνεια στις τράπεζες είναι κόκκινα και οι μισοί φορολογούμενοι έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το κράτος και τα ταμεία. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται εκτός προγράμματος και εκτός αγορών.

Σύμφωνα με την κ. Ξαφά η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 (βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή) θα είναι διαφορετική ανάλογα με το σενάριο που επιλεγεί. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων και αντίμετρα τότε θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα τότε θα διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ