Φίλιππος Καραμέτος

O κόσμος αλλάζει. Ο μαγικός κόσμος των crypto δεν αφορά μόνο μία κλειστή κάστα επενδυτών. 

Άλλωστε η τάση που επικρατεί δεν θα αργήσει να παγιωθεί. Τα επόμενα χρόνια τα νομίσματα αυτά θα αποτελούν μέσο συναλλαγής στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων.

Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία Blockchain, που, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, αποτελούσαν άγνωστες έννοιες για την πλειονότητα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς επενδυτικού κοινού, έχουν πλέον εισβάλει στη ζωή όλων μας. 

Η κορυφαία ελληνική επενδυτική εταιρεία Ardu Prime, εποπτευόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ως καινοτόμος ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία, που ανοίγει τον δρόμο, εντάσσοντας υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων στα επενδυτικά προϊόντα που παρέχει tailor made στις ανάγκες των πελατών της. Απευθύνεται σε κάθε ιδιώτη επενδυτή και trader που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με μια κορυφαία εταιρεία.

Άλλωστε η καινοτομία, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν βασικές αξίες της Ardu Prime, η οποία πρόσφατα παρουσίασε την νέα εταιρική της ταυτότητα, το ανανεωμένο site και τα νέα επενδυτικά προϊόντα, καθώς επίσης και την -στρατηγικής σημασίας- συνεργασία, ως Premium Partner των δύο κορυφαίων πανευρωπαϊκών διοργανώσεων μπάσκετ, της Turkish Airlines EuroLeague και του 7DAYS EuroCup.

Με αφορμή την ραγδαία άνοδο στην crypto-αγορά και στην προσπάθειά μας να πληροφορηθούμε ενδελεχώς για την ελληνική αγορά, αναζητήσαμε και συνομιλήσαμε με τον κ. Σωτήρη Προμπονά, CEO της Ardu Prime.

αποκλειστικη ΣυνΕντευξη

Η Ardu Prime είναι εποπτευόμενη εταιρεία από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με περισσότερα από 20 έτη εμπειρίας στον χώρο των επενδυτικών υπηρεσιών. Πώς έφτασε να είναι σήμερα η πρώτη ελληνική και μία από τις λίγες ευρωπαϊκές που εντάχθηκε στο μητρώο για την παροχή υπηρεσιών Exchange και Crypto Wallet;

Σωτήρης Προμπονάς, CEO της Ardu Prime

Εκτός από όσα πολύ σωστά αναφέρετε, η Ardu Prime συμμετέχει επίσης στο Συνεγγυητικό Ταμείο και λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία MIFID IΙ. Από το 2018, μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου και με εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αποτελούμε ένα μοναδικό “one-stop-shop brokerage shop” για επαγγελματίες επενδυτές, αλλά και ιδιώτες πελάτες. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχουμε λάβει, ξεχωρίζουν οι πρόσφατες βραβεύσεις στο πλαίσιο των 2022 Ultimate Fintech Awards, στις κατηγορίες  «Most Trusted Broker», «Most Innovative Broker» και «Best Trading Conditions. 

Ως μια καινοτόμος ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία, ανοίγουμε τον δρόμο, εντάσσοντας υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων στα επενδυτικά προϊόντα που παρέχουμε. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πελατών, γι’ αυτό και εφαρμόζουμε τις ίδιες διαδικασίες προστασίας για τις υπηρεσίες των κρυπτονομισμάτων, όπως και για τις υπόλοιπες επενδυτικές υπηρεσίες μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία μας, απαντά, πιστεύω, και στην ερώτησή σας σχετικά με το πώς φτάσαμε εδώ. Έχουμε  πετύχει να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό μας με την ένταξή μας στον εξαιρετικά μικρό αριθμό, παγκοσμίως, των αυστηρά εποπτευόμενων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων.  

Καινοτομία και διαφάνεια είναι δύο χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν. Πώς μπορεί μια εταιρεία να πρωταγωνιστήσει σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού;

Στον κόσμο των επιχειρήσεων  -και κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου- ο σκληρός ανταγωνισμός μεταφράζεται σε μια καθημερινή άσκηση βελτίωσης παροχών προς τους πελάτες. Με δεδομένο ότι η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο στην ανάπτυξή μας, αναζητήσαμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος των πελατών μας, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που δημιουργεί. Εστιάζουμε στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, ώστε οι πελάτες μας να  διενεργούν τις συναλλαγές τους σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον, με απόλυτη διαφάνεια και ασφάλεια. 

Ξέρετε, το να διαχειρίζεσαι τα χρήματα ανθρώπων που δεν γνωρίζεις, είναι μια υπόθεση ειδικής ευαισθησίας, διότι στην ουσία διαχειρίζεσαι τα σχέδια και τα όνειρά τους, την επιχειρηματικότητά τους, ενδεχομένως και το μέλλον των παιδιών τους. Στην Ardu Prime ξεκινήσαμε τόσο με τη διαφάνεια, όσο και με την επίγνωση της ευθύνης μας, ως προθέσεις, δεσμεύσεις, και αδιαπραγμάτευτες προσωπικές και εταιρικές αξίες μας. Αυτό είναι κάτι που γίνεται γρήγορα και εύκολα αντιληπτό από την αγορά και, συνεπώς από τους πελάτες μας στην Ελλάδα και διεθνώς, οι οποίοι το ανταμείβουν, προτιμώντας μας.   

Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, Blockchain, είναι επαναστατική και επιφέρει αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Θεωρείτε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την παγίωσή της;

Πιστεύω ότι η ωριμότητα των συνθηκών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι βλέπουμε πλέον τους regulators, παγκοσμίως, να εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική τους στην αγορά. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια, τα νομίσματα αυτά θα αποτελούν μέσο συναλλαγής στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Ήδη, υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας -και όχι μόνο- που διενεργούν πλέον πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Οι σχετικές πλατφόρμες εξελίσσονται συνεχώς, διευκολύνοντας τη χρήση τους, πράγμα που αποτελεί έναυσμα, αλλά και κίνητρο, για να γίνονται τα κρυπτονομίσματα μέρος της ζωής μας. 

Ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται τα κρυπτονομίσματα να απευθύνονται κυρίως σε νέους ανθρώπους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία και στις λειτουργίες της, είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, με μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, δείχνουν πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό το νέο συναλλακτικό μέσο. Θεωρώ ότι αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τις αναμενόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα κρυπτονομίσματα.

Ως εκ τούτου, αυτός ο νέος, επαναστατικός κόσμος δεν μπορεί να απουσιάζει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μιας σύγχρονης, επιτυχημένης και ταχέως αναπτυσσόμενης, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, χρηματιστηριακής εταιρείας, όπως η Ardu Prime.

Οι Έλληνες που επενδύουν σε crypto γνωρίζουν τα μυστικά της αγοράς; Εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των βασικών γνώσεων τους, γύρω από το Blockchain;

Επιτρέψτε μου να σημειώσω εδώ πως σε κανέναν τομέα -και δη επιστημονικό- δεν μπορεί να υπάρξει παγίωση γνώσεων. Ειδικά για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, που εξελίσσονται και αναπτύσσονται διαρκώς, τα περιθώρια απόκτησης νέας γνώσης είναι ομολογουμένως τεράστια. 

Να προσθέσω επίσης, ότι η αγορά του κρυπτό -και για τους Έλληνες και για τους ξένους επενδυτές- δεν έχει τίποτα κρυφό ή μυστικό. Αντίθετα, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενώ οι συναλλαγές είναι εμφανείς σε όλους, καθώς ισχύει πλήρης ιχνηλασιμότητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρήστης προσπαθήσει να δημιουργήσει μια συναλλαγή που δεν πιστοποιείται από τη πλειοψηφία των μελών του εκάστοτε δικτύου, τότε αυτή θεωρείται ψευδής και απορρίπτεται από το σύστημα. ‘Έτσι γίνεται πιστοποίηση των συναλλαγών δημοσίως, γεγονός που καθιστά την αμφισβήτηση, τροποποίηση ή κλοπή τους αδύνατη. Η διαφάνεια και στη χρήση, αλλά και στη μεταφορά των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επειδή όμως ένα τόσο εξειδικευμένο τεχνολογικά προϊόν μπορεί να μοιάζει δυσνόητο σε πολλούς χρήστες, στην Ardu Prime έχουμε μια πολυπληθή ομάδα υποστήριξης και εξυπηρέτησης, η οποία είναι πάντα πρόθυμη να απαντήσει σε όλες τις απορίες -και τις όποιες ανησυχίες- των πελατών μας. Παράλληλα, προγραμματίζουμε και μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια για να τους βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με τις πλατφόρμες καθώς και με τη φιλοσοφία του blockchain.

Σε κάθε περίπτωση, όροι όπως τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία Blockchain, που, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, αποτελούσαν άγνωστες έννοιες για την πλειονότητα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς επενδυτικού κοινού, έχουν εισβάλει πλέον για τα καλά στη ζωή όλων μας. 

Τι είναι το πρώτο πράγμα που σας ρωτάει ένας μεγάλος επενδυτής-πελάτης (συμβουλευτικά-πληροφοριακά) όταν απευθύνεται στην εταιρεία σας;

Τα all time classic ερωτήματα της συντριπτικής πλειονότητας των πελατών μας είναι σε πόσο καιρό θα έχουν πλουτίσει και πόσα χρήματα θα βγάλουν! Αστειεύομαι φυσικά διότι, παρόλο που δεν είναι κακό να θέλεις να βγάλεις χρήματα, οι επενδυτές έρχονται ειδικά σε μας, κυρίως επειδή ξέρουν ότι θα τους προτείνουμε επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, ώστε η επένδυση που θα κάνουν να μην τους επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στην Ardu Prime δεν παρέχουμε επενδυτικές συμβουλές: παρέχουμε ασφάλεια, γιατί έχουμε τεράστια εμπειρία, πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά και δίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην ασφάλεια των πελατών μας.

 

Ποια είναι η στρατηγική σας, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, με αύξηση επιτοκίων και κατάρρευση των τιμών ομολόγων και μετοχών;

Η άποψή μας στην Ardu Prime είναι ότι, όσο πιο σοβαρή είναι μια χρηματοοικονομική κρίση, τόσο πιο σταθερά δομημένη απέναντί της πρέπει να είναι η χρηματιστηριακή αγορά και όλο το περιβάλλον της. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις νομοθετικές ρυθμίσεις και συμμορφωνόμαστε απόλυτα με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επενδυτική αγορά.

Κατ’ επέκταση, όσο πιο έντονη είναι μια κρίση και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο «συντηρητικά τολμηροί» πρέπει να είμαστε. Η εταιρεία μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, προκειμένου να αναπτύσσει άμεσες δικλείδες ασφαλείας σε έκτακτες συνθήκες. 

 

Jose Luis Rosa Medina, Senior Director Corporate Partnerships & Licensing Euroleague, Σωτήρης Μπότσιος COO Ardu Prime, Γιώργος Πρίντεζης, Σωτήρης Προμπονάς CEO Ardu Prime

 

Σε μια τόσο καινοτόμα και δυναμική αγορά, όπως το online trading, οι κορυφαίες μπασκετικές διοργανώσεις σας βρήκαν… συμπαίκτη. Πείτε μας λίγα λόγια για την -στρατηγικής σημασίας- συνεργασία, ως Premium Partner των δύο κορυφαίων πανευρωπαϊκών διοργανώσεων μπάσκετ, της Turkish Airlines EuroLeague και του 7DAYS EuroCup.-

Με τη συνεργασία αυτή ενδυναμώνουμε το ευρύτερο αποτύπωμα και την επιχειρηματική παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία μας με την EuroLeague καθιερώνει την εταιρεία μας ως Premium Partner της Turkish Airlines EuroLeague και του 7DAYS EuroCup για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, για να αναφέρω και κάτι που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό, η Ardu Prime χορηγεί και τα επίσημα Fantasy Challenges για τη EuroLeague και το EuroCup.

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας, όπως αναφέρατε, συνεργασία που επιτρέπει και στις δύο ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο τους να επεκταθούν πέρα ​​από την κύρια αγορά-στόχο τους, να προσεγγίσουν νέα κοινά και να κατακτήσουν μέσω της συνεργασίας αυτής νέα ύψη. Πρόσφατα μάλιστα, επισκεφτήκαμε τα κεντρικά γραφεία της EuroLeague στη Βαρκελώνη. Συζητήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μάρσαλ Γκλίκμαν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μας και τα επιπλέον περιθώρια καινοτομίας που θα επιτρέψουν και στις δυο πλευρές να συνεχίζουν να προσφέρουν νέες μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες τους. 

Σωτήρης Προμπονάς Διευθύνων Σύμβουλος Ardu Prime, Μάρσαλ Γκλίκμαν Διευθύνων Σύμβουλος Euroleague

Εξάλλου, αυτή ακριβώς η καινοτομία, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν βασικές αξίες και δικές μας, αλλά και της Euroleague, κάτι που εκ των πραγμάτων κάνει ακόμη περισσότερο ιδανική τη συνεργασία αυτή. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here