Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πλησίασαν τις 140.000.

  • Το διαθέσιμο ποσό για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή το κρατικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ
    Το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί άλλη μία φορά τον Μάιο, για τις επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χρήση τον Απρίλιο.

Οι συγκεκριμένοι όροι και οι προϋποθέσεις γι’ αυτή την ευνοϊκή δανειοδότηση, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και συναρτώνται από τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

Σίγουρα θα απορριφθούν επιχειρήσεις οι οποίες στο πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν μεγαλύτερο τζίρο από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι πρώτες πιστώσεις -κατά μέσο όρο 10.000 Ευρώ– θα καταβληθούν στις αρχές Μαΐου.

  • Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβαν και η μείωση των κερδών.

Ειδικότερα:

• Ελέγχθηκε ο τζίρος Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και του πρώτου τριμήνου των τελευταίων τριών ετών για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Με τον έλεγχο αυτό θέλει τα οικονομικό επιτελείο να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση το συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.

• Σε όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

• Για τη χορήγηση του δανείου αλλά και το ποσό που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση λήφθηκε υπόψη και η μείωση των κερδών.

Το δάνειο  πρέπει να το αποπληρωθεί σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here