Οι εταιρείες του τομέα πληρωμών και συναλλαγών βρίσκονται στην κορυφή, με τον τομέα διαχείρισης πλούτου, τον ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα δανείων να ακολουθούν, ενώ η φετινή έκθεση φανερώνει σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση αυτών από επιχειρηματικά κεφάλαια
Οι εταιρείες της Κίνας και της Ασίας-Ειρηνικού έκαναν εμφανή την παρουσία τους στην κορυφαία δεκάδα της λίστας 2019 Fintech100 που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Κλάδος Fintech της KPMG International και η επενδυτική εταιρεία H2 Ventures.
Όπως και το 2018, η λίστα φέτος ανέδειξε την κυριαρχία των εταιρειών του τομέα πληρωμών και συναλλαγών, με εκπροσώπηση από 26 εταιρείες στην κατάταξη. Ακολουθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα διαχείρισης πλούτου (20), ασφαλίσεων (17) και δανείων (15).
Η Κίνα, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Fintech100 τα τελευταία τρία χρόνια, είχε τρεις εταιρείες μεταξύ των 10 πρώτων φέτος. Σε γενικές γραμμές, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησε στην κορυφαία δεκάδα για άλλη μια χρονιά με πέντε εταιρείες. Πρώτη κατατάχθηκε η Ant Financial (Κίνα) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεύτερη η Grab (Σιγκαπούρη) και τρίτη η JD Digits (Κίνα). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η GoJek (Ινδονησία), ενώ η κινεζική Xiaoman Financial κατέλαβε την έκτη θέση.
Δύο εταιρείες με έδρα την Ινδία βρέθηκαν επίσης στις πρώτες 10, καθώς και δύο εταιρείες από τις ΗΠΑ και μία από το Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε την κορυφαία δεκάδα παρακάτω).
Ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG αναφέρει «Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των εταιρειών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) αφού καταλαμβάνουν τις έξι πρώτες, και συνολικά εφτά από τις 10 κορυφαίες θέσεις της λίστας Fintech100 το 2019, με την Κίνα για άλλη μια φορά να καταλαμβάνει τις περισσότερες εξ αυτών. Το 2019 είδαμε επίσης την Ινδία να αναδύεται ως η νέα δύναμη στο fintech, καταλαμβάνοντας δύο από τις κορυφαίες θέσεις, ενώ έχει εφτά εταιρείες συνολικά στη φετινή λίστα».
Ο Toby Heap, ιδρυτικό στέλεχος της H2 Ventures, σημειώνει: «Η φετινή λίστα Fintech100 αποκαλύπτει σημαντική αύξηση στην χρηματοδότηση των εταιρειών fintech με επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι εταιρείες που βρέθηκαν στη λίστα του 2019 άντλησαν πάνω από US$ 71 δισ. (αύξηση 36% σε σύγκριση με πέρυσι) και πάνω από US$ 18 δισ. σε κεφάλαια τους περασμένους 12 μήνες».
«Παρατηρήθηκε επιπλέον μείωση στον αριθμό των εταιρειών του τομέα πληρωμών και δανείων που κατάφεραν να εισέλθουν στη λίστα Fintech100» προσθέτει ο Heap. «Έχουν αντικατασταθεί από μια σημαντική αύξηση των εταιρειών διαχείρισης πλούτου, των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλούς κλάδους».
Η κορυφαία δεκάδα της λίστας 2019 Fintech100:
- H Ant Financial (Κίνα) αποτελεί την μεγαλύτερη πλατφόρμα πληρωμών τρίτων στον κόσμο.
- Η Grab (Σιγκαπούρη) χρησιμοποιεί τα δεδομένα και την τεχνολογία για να βελτιώνει κάθε τι που αφορά από μετακίνηση έως πληρωμές καλύπτοντας μια περιοχή με πάνω από 620 εκατομμύρια κατοίκους.
- Η JD Digits (Κίνα) είναι εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας, με αντικείμενο την παροχή ψηφιακών, διαδικτυακών και μη-διαδικτυακών υπηρεσιών καλύπτοντας κάθε σενάριο με τρία βασικά στοιχεία: δεδομένα, χρήστες και διασυνδεσιμότητα. Χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing, το blockchain και το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things).
- Η GoJek (Ινδονησία) είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών υπηρεσιών με περισσότερες από 20 υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι Gopay, Gobills, Gopoints, Paylater, και Gopulsa -που εξυπηρετούν εκατομμύρια χρήστες στην Νοτιοανατολική Ασία.
- Η Paytm (Ινδία) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών στην Ινδία με περισσότερους από 380 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 12 εκατομμύρια εμπόρους στην πλατφόρμα Paytm.
- Η Du Xiaoman Financial (Κίνα) παρέχει υπηρεσίες βραχυπρόθεσμων δανείων και επενδύσεων.
- Η Compass (Ηνωμένες Πολιτείες) είναι τεχνολογική εταιρεία του κλάδου ακινήτων που διαθέτει μια ισχυρή πλατφόρμα end-to-end για την υποστήριξη της πλήρους ροής εργασιών αγοράς και πώλησης.
- Η Ola (Ινδία) μέσω της βάσης χρηστών συνεπιβατισμού Ola Money καθιστά τις πληρωμές πιο εύκολες και πιο απλές.
- Η Opendoor (Ηνωμένες Πολιτείες) διευκολύνει τη λήψη μιας προσφοράς για ένα σπίτι με μόλις λίγα κλικ, και την πώληση μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς τον «πονοκέφαλο», τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους της συναλλαγής.
- Η OakNorth (Ηνωμένο Βασίλειο) εξειδικεύεται στο δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ιδιόκτητης πλατφόρμας δεδομένων και τεχνολογίας.
Πολλές εταιρείες fintech επωφελούνται επίσης κατορθώνοντας να παραμένουν στην πρωτοπορία αρκετών σημαντικών τάσεων, σύμφωνα με την έρευνα.
Παγκοσμιοποίηση
Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών fintech παγκοσμιοποιείται με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές περιοχές, όπως η AfterPay Touch από την Αυστραλία, η Nubank από τη Βραζιλία, η Kreditech Holdings από τη Γερμανία και η Bnext από την Ισπανία.
Από τα ειδικά στα γενικά
Οι πρώιμοι καινοτόμοι των fintech που έκαναν εξειδικευμένες προτάσεις προϊόντων πλέον υιοθετούν τη διαφοροποίηση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα βασικών αναγκών των καταναλωτών.
Ανοιχτή τραπεζική
Μια σειρά εταιρειών, όπως η Ant Financial της Κίνας και η Open της Ινδίας επωφελούνται από μια παγκόσμια πολιτική στροφής στην ανοιχτή τραπεζική, που στηρίζει τον ανταγωνισμό και επιτρέπει στις fintech να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των πελατών για να δημιουργήσουν ταχύτερες, πιο προσωποποιημένες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες.
Σχετικά με τη λίστα 2019 Fintech100
Οι εταιρείες της λίστας Fintech100 επιλέχθηκαν μετά από εκτεταμένη παγκόσμια έρευνα και ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούν πέντε παράγοντες. Τα κριτήρια επιλογής αποτελούν τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογίσουν την κατάταξη των εταιρειών στη λίστα Fintech100 λόγω της έμφασης που δίνουν οι επενδυτές κεφαλαίων στην ικανότητα των εταιρειών να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμο και βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τα κριτήρια είναι:
- Συνολικό κεφάλαιο που αντλήθηκε
- Ρυθμός άντλησης κεφαλαίων
- Γεωγραφική διαφοροποίηση
- Διαφοροποίηση στους τομείς
- X-factor: βαθμός καινοτομίας προϊόντος, υπηρεσιών και επιχειρηματικού μοντέλου (υποκειμενικό μέτρο που εφαρμόζεται μόνο σε εταιρείες που εμφανίζονται στη λίστα 50 Emerging Stars).
Διαβάστε τη λίστα 2019 Fintech100 εδώ.