H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργανώνουν το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο θα διεξάγεται σήμερα Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023.

Το Συνέδριο με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

H κα. Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής στην ομιλία της αναφέρθηκε στους εξής τομείς:

       Υφιστάμενη εικόνα στον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

·       Εφαρμογή υφιστάμενης νέας νομοθεσίας από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

·       Θέματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων.

·       Προληπτική εποπτεία.

H κα Κουσκουνά μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την αυξητική πορεία στα μεγέθη της επαγγελματικής ασφάλισης. Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία η κα Κουσκουνά ανάφερε ότι

-Σήμερα έχουμε 26 ΤΕΑ που δραστηριοποιούνται ενεργά

-3 έλαβαν άδεια εντός 2022

-Τα ταμεία αυτά διαθέτουν και διαχειρίζονται κεφάλαια 265 εκατ. Ευρώ, ήτοι περίπου το 0.125% του ΑΕΠ της χώρας το 2022.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της  Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής υπάρχει πλήθος ενεργών ασφαλισμένων, όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές εισφορές, στους 40.000, ενώ υπάρχουν και άλλοι ως προστατευόμενα μέλη.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι αρκετά περισσότερα σε σχέση με το 2021, οπότε και ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ.

Κατά την κα Κουσκουνά ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του θεσμού είναι το γεγονός που δημιουργήθηκαν ταμεία από τραπεζικό χώρο και από τον ιατρικό κλάδο με μεγάλος πλήθος ασφαλισμένων και εισφορών.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, υπάρχουν σε φάση ελέγχου άλλες 3 αιτήσεις για ίδρυση ταμείων.

“Το μέγεθος παραμένει μικρό για την Ελλάδα συγκριτικά με την ΕΕ. Ο θεσμός παρά την ανάπτυξή του, είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένος από ό,τι σε άλλα κράτη” τόνισε.

Σχετικά με το περασμένο έτος είπε ότι “Το 2022 ήταν μια χρονιά της πρώτης εφαρμογής των νέων υπουργικών αποφάσεων κατά τον νόμο 4680. Η Αρχή έχει δει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στις ήδη εκδοθείσες αποφάσεις και διαπίστωσε ότι  εφαρμόστηκαν από τα Ταμεία χωρίς δυσκολία. Πολύτιμη βοήθεια παρείχαν στα ταμεία οι αναλογιστές τους οι οποίοι γνωρίζουν όλο το φάσμα των εργασιών των ταμείων και πώς ακιβώς οι υποχρεώσεις ετους νσωματώνονται στα assets των ταμείων αυτών”.

Σχετικά με το έργο της Αρχής, τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με ταμεία ανά ειδικότητα και με αναλογιστές των ταμείων με λεπτομερείς αναλύσεις για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Στόχος είναι να υπάρξουν συναντήσεις και με άλλες ειδικότητες στο μέλλον που αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες των ταμείων”.

Η κα Kουσκουνά συνέχισε:

Εντός του 2022 συντάχθηκε ένα σχέδιο απόφασης για τη διαχείριση των κινδύνων με τη συνεργασία και των τριών ανεξάρτητων Αρχών. Σημαντικά θέματα που πραγματεύεται το σχέδιο είναι ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στον νόμο και η απόφαση αυτή θα αποτελέσει εργαλείο για τα ΤΕΑ, ως προς τη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα συστήματα risk management, oι αρμοδιότητες οργανωτικής ομάδας που έχει την αρμοδιτητα διαχείρισης κινδύνων, η πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση κινδύνων που πρέπει να ασκούν τα ΤΕΑ, η στρατηγική αντιμετώπισης έναντι κινδύνων και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση κινδύνου για μέλη και δικαιούχους παροχών. Για όλα αυτά, η αρχή θα δρα λαμβάνοντας υπόψη την αρχή αναλογικότητας

Τέλος ένα θέμα που περιλαμβάνεται είναι η διαδικασία που αναδεικνύει την ιδία οπτική κάθε ταμείου σχετικά με το προφίλ κινδύνου του και τα χρηματοοικονομικά μέσα που διαθέτει για την αντιμετώπισή του.

Την αμέριστη προσοχή των ΤΕΑ ως προς τον λειτουργικό κίνδυνο επέστησε στην ομιλία της η κα Κουσκουνά, καθώς και έναντι του κινδύνου συμμόρφωσης που περιλαμβάνονται μέσα στην απόφαση. “Σε κάθε περίπτωση η αρχή θα εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας” πρόσθεσε.

Επιπλέον η ίδια, τόνισε την ανάγκη σύνταξης νομοθετικών παρεμβάσεων και για τα πολυεργοδοτικά ταμεία και τις συγχωνεύσεις ταμείων. “Δεν υπάρχει η περιγραφή πώς πρέπει να γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις” σχολίασε.

Όσον αφορά το έργο της εποπτείας ανέφερε πως “ο επόπτης πρέπει να διαθέτει εξειδικεμένο προσωπικό και κατάλληλα εργαλεία για μια σύγχρονη εποπτεία. Να ληφθεί υπόψη ότι τα ταμεία έχουν σκοπό την χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών και θα πρέπει να συγκροτούνται με τέτοιο τρόποώστε να λαμβάνοναι υπόψη τα χαρακτηριστικά των υποχρεώσεων αυτών”.

Συμπερασματικά, ανέφερε η κα Κουσκουνά, θα πρέπει οι υποχρεώσεις των ταμείων θα πρέπει να εκπληρώνονται προς τα μέλη τους σε συνάρτηση με την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ