«Τη στιγμή που πλησιάζουν τα πενήντα χρόνια από την “Μεταπολίτευση”, αξίζει να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό με περισσότερη προσοχή και ψυχραιμία», ανέφερε ο Κώστας Κωστής, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πρώτη διάλεξη που εγκαινίασε τον νέο κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Συναντήσεις» και θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης, που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank με το Μουσείο Μπενάκη.

«Η σωστή εξέταση της έννοιας “Μεταπολίτευση”, θα πρέπει να μην περιορίζεται στην απόδοση αποκλειστικά πολιτικών χαρακτηριστικών και να μην αξιολογείται “μόνο με ελληνικά μάτια”, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ουσία του φαινομένου», ανέφερε ο κ. Κωστής.

Αναλύοντας την παραπάνω προσέγγιση, ο επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank εξήγησε ότι η εδραίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 εντάσσεται σε μία παγκόσμια διαδικασία για την οποία χρησιμοποιούμε το όνομα «δημοκρατική παγκοσμιοποίηση». «Και εκτός Ελλάδος, το φαινόμενο του παγκόσμιου εκδημοκρατισμού δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία συνιστώσα της διαδικασίας βαθιάς παγκοσμιοποίησης που ξεκινάει το 1971 και ολοκληρώνεται με την μεγάλη παγκόσμια κρίση του 2009» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έκτοτε ο κόσμος περνάει σε μία φάση από-παγκοσμιοποίησης, της οποίας ακόμη δεν έχουμε δει τις πλήρεις συνέπειες, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις απαρχές της, χωρίς να είναι σαφές που θα μας οδηγήσει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά».

Στη συνέχεια, ο κ. Κωστής σημείωσε ότι για την αποτίμηση της «αμφιλεγόμενης» αυτής περιόδου, οφείλουμε να αναλογιζόμαστε τους στόχους που είχαν τεθεί από το κράτος, επομένως «το ερώτημα δεν είναι τί θέλαμε εμείς να έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι που κατά διαστήματα τέθηκαν».

«Η εδραίωση της δημοκρατίας και η ενσωμάτωση της χώρας στον κορμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογράμμισε ότι συνιστούν δύο σημαντικές επιτυχίες του ελληνικού κράτους την περίοδο της Μεταπολίτευσης», επομένως «παρά το γεγονός ότι οι αδυναμίες και οι αποτυχίες ήταν λίγο περισσότερες, θα πρέπει να στεκόμαστε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αντιμετωπίσει όλες τις δοκιμασίες, ακόμη και αυτές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και να σταθεί στα πόδια της». «Η επιτυχία δεν είναι μικρή», κατέληξε ο κ. Κωστής.

Ο κύκλος διαλέξεων «Συναντήσεις» πραγματοποιείται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό (τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων), με προϋπόθεση την κράτηση θέσης μέσω eticket στην ιστοσελίδα του μουσείου, όπου είναι διαθέσιμο και το σχετικό πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here