Οικονομικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου ξεκίνησαν χθες ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, στο Τόκιο. Μετά από 8 χρόνια, οι δύο ασιατικοί οικονομικοί γίγαντες αποφάσισαν να αναπτύξουν πιο στενούς δεσμούς.

Οι προσπάθειες για τόνωση των εμπορικών και ευρύτερα οικονομικών σχέσεων της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία και οι δύο βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Μπορεί η σινοαμερικανική διαμάχη να είναι πιο σκληρή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο δράσης, αλλά και οι ιαπωνοαμερικανικές σχέσεις είναι κάθε άλλο παρά θερμές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εκτός της λίστας, με εκείνες που εξαιρέθηκαν προσωρινά από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο Γουάνγκ Γι, είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, που επισκέπτεται την Ιαπωνία εδώ και εννέα χρόνια για διμερείς συναντήσεις, στις οποίες η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πρόκειται για έναν αξιωματούχο ο οποίος είχε ζήσει οχτώ χρόνια ως πρέσβης στην Ιαπωνία και ο οποίος έχει επισημάνει πως οι οικονομικοί δεσμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα ως όχημα για την καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

«Βρισκόμαστε και οι δύο σε νέο σημείο εκκίνησης και μπορούμε να προχωρήσουμε για το μέλλον» σημείωσε ο Γουάνγκ. Από την πλευρά του ο Ιάπωνας ομολόγος του εξέφρασε την ελπίδα για «στενότερη οικονομία συνεργασία με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here