Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.
Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference ανέλυσε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.
Η συμμετοχή στο συνέδριο έγινε με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς συμμετείχαν στο leadership panel «Ελληνική Ασφαλιστική Ηγεσία» με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO του ethosGroup.
Oι ομιλητές (με αλφαβητική σειρά):
Κωνσταντίνος Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Επιχειρήσεων ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ
Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική
Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική
Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Resolute S.A., Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών
Δημήτριος Τσεκούρας, CEO ARAG Hellas
Νικόλαος Μακρόπουλος: Όλοι γνωρίζετε ότι μετά από πολλά χρόνια σαν broker έγινα ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας. Την έκανα μία εταιρεία boutique. Με ενδιέφερε ανέκαθεν η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Ακόμη και τη εποχή που έγινε κούρεμα των ομολόγων, η ΕΥΡΩΠΗ ήταν η μόνη κερδοφόρα εταιρεία. Έλαβα πολλές προτάσεις ομίλων και πολυεθνικών όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών ήταν και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σωκράτη Κόκκαλη που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον επιχειρείν. Το deal ήταν πολύπλοκο. Συγχνεύτηκαν δύο μεγάλες εταιρείες του ομίλου. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπαινα τόσο γρήγορα στο χρηματιστήριο. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ πίστεψε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Στην ΑΜΚ θα μπουν πολύ δυνατά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Σε λίγα χρόνια η νέα γενιά θα κάνει την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ακόμη πιο δυνατή. Ο όμιλος παραμένει ελληνικός. Στόχος μου είναι η εταιρεία να στελεχωθεί με τους καλύτερους, όπως η Εύα Λαμπρινούδη.
Ο κόσμος αλλάζει. Το μείζον πρόβλημα όμως είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτό έχει επίπτωση στον ασφαλιστικό κλάδο. Το θέμα των ασφαλίστρων χρήζει συζήτησης. Το αντασφαλιστικό κομμάτι πάει καλά. Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 5-15 % αύξηση. Η αγορά συντεταγμένα πρέπει να βρει τον ρυθμό της. Βλέπω μία αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση όπως το 10% με τον ΕΝΦΙΑ, το νέο ν/σ για τις επιχειρήσεις.
Κωνσταντίνος Γιαννιώτης: Κρατάει πολλά χρόνια η συζήτηση για τα ανασφάλιστα. Η διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει κάτι ουσιαστικό. Με τη βεβαίωση του ποσού του προστίμου ρεαλιστικά κάτι θα αλλάξει. Συνολικά για τον κλάδο εκτιμάμε ότι έχει αντίστροφη πορεία από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η δεκαετία 2010-2021 έφερε άνοδο στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κλάδος υγείας που είναι ο μεγάλος ασθενής. Είδα με τα μάτια μου τιμολόγιο για 2 ράμματα που κόστισαν 500 ευρώ. Είναι δυνατόν; Πρέπει να κάνουμε κάτι συντεταγμένα. Φανταστείτε να μπορούσαμε να παρέχουμε ένα συμβόλαιο με 30% μείον από τα σημερινά δεδομένα. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το προνόμιο, πόσο θα αποφορτίζονταν το δημόσιο σύστημα υγείας. Στο 2,3% του ΑΕΠ είναι τα ασφάλιστρα. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικά πράγματα. Η αγορά είναι φερέγγυα, έχουμε επενδύσει στην τεχνολογία, έχουμε έμπειρα στελέχη, χρειάζεται μία σύμπνοια και στοχευμένες κινήσεις.
Κίμων-Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλος: Η ΔΥΝΑΜΙΣ είναι μία ελληνική εταιρεία. Το προφίλ μας επικεντρώνεται στο retail και στο περιβάλλον των γενικών ασφαλίσεων. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί όχι όμως το μέσο ασφάλιστρο. Εκεί πρέπει να εστιάσουν το ενδιαφέρον όλες οι εταιρείες. Θα πρέπει να επενδύσουμε όλοι στο πως θα κάνουμε το ασφαλιστικό μας business πιο προσιτό προς την πολιτεία. Βλέπουμε φως στο θέμα των ανασφάλιστων. Το επόμενο βήμα που θα ήθελα να δω είναι η ενημέρωση για τον θεσμό της ασφάλισης και στην πρωτοβάθμια βαθμίδα. Στο κομμάτι του cyber οι προκλήσεις είναι τεράστιες και θα μας απασχολήσει.
Νάντια Σταυρογιάννη: η αγορά μας αλλάζει, έχουμε πληθωρισμό, δύσκολες σχέσεις με τα νοσοκομεία, έχουμε δημογραφική γήρανση, άρα ένα νέο περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το ΕΙΑΣ προσπαθεί να προετοιμάσει την αγορά ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διεθνείς συνεργασίες προκειμένου να φέρουμε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τεχνογνωσία κτλ. Υπάρχει ανταπόκριση και από τα στελέχη και από την διαμεσολάβηση. Πέραν αυτού έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες και με τα ελληνικά πανεπιστήμια (Πειραιώς, Δυτ. Μακεδονίας). Μέσα από πολλά βήματα θέλουμε να φτάσουμε μέσα από τα Πανεπιστήμια στα νέα παιδιά. Θελουμε να δώσουμε το κίνητρο και να παρακινήσουμε τη νέα γενιά για να ασχοληθεί με την ασφαλιστική αγορά. Το μότο μας είναι ενσυναίσθηση, εξωστρέφεια, συνεργασία.
Δημήτριος Τσεκούρας: Η Νομική Προστασία έχει κανόνες. Έχει ρυθμίσεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι ενεργοποιείται όταν κάποιος ασφαλισμένος θεωρεί ότι τον συμφέρει κτλ. Δεν είναι δηλαδή ένας κλάδος έρμαιο στην επιθυμία του κάθε πελάτη. Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να γίνει μία στάθμιση συμφερόντων. Και να πάρεις τη θέση υπέρ του ασφαλισμένου ότι έχεις τον νομικό τρόπο και να ευδοκιμήσεις. Αλλιώς οδηγούμαστε σε παραλογισμούς. Την Νομική Προστασία την ενεργοποιείς μετά από αξιολόγηση, με νομική βάση. 40 χρόνια βρίσκομαι στον κλάδο. Ο λόγος που δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει αυτή η βιομηχανία είναι ότι ο Έλληνας αντιμετωπίζει την ασφάλιση όπως έναν λογαριασμό της ΔΕΗ.
Photo Credits
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι