Το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, έχει μολύνει ανθρώπους και… οικονομίες σε 185 χώρες του πλανήτη. Η εξάπλωσή του έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, που μετρούν ήδη το κόστος της πανδημίας.
Ακολουθούν χάρτες και διαγράμματα του BBC και του Bloomberg που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού μέχρι στιγμής.
Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν επιτυχία
Οι μεγάλες μετατοπίσεις στα χρηματιστήρια, όπου οι μετοχές σε εταιρείες αγοράζονται και πωλούνται, μπορούν να επηρεάσουν την αξία των συντάξεων ή των ατομικών λογαριασμών ταμιευτηρίου (ISA).
Οι FTSE, Dow Jones Industrial Average και Nikkei παρουσιάζουν τεράστιες πτώσεις από την έναρξη της επιδημίας στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο Dow και το FTSE είδαν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις τους τρεις πρώτους μήνες του έτους από το 1987.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα καταστρέψει την οικονομική ανάπτυξη και ότι η κυβερνητική δράση ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να σταματήσει η παρακμή.
Σε απάντηση, οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, μείωσαν τα επιτόκια.
Αυτό θα πρέπει, θεωρητικά, να κάνει τον δανεισμό φθηνότερο και να ενθαρρύνει τις δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομίας.
Οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν επίσης κάποιο χαμένο έδαφος στα τέλη Μαρτίου, αφού η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης κοραναϊού 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να είναι ασταθείς οι αγορές, μέχρι να περιοριστεί η πανδημία.
Περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για ανεργία έφτασε στο ρεκόρ υψηλό, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δεκαετίας άνθησης για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν επίσης αίτηση για παροχές σε μόλις δύο εβδομάδες.
Η αύξηση των εφαρμογών καθολικής πίστωσης ακολούθησε κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος παμπ, εστιατορίων και μη απαραίτητων καταστημάτων.
Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 21 ετών
Η ζήτηση για πετρέλαιο έχει εκλείψει, λόγω του lockdown σε όλο τον κόσμο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου είχε ήδη επηρεαστεί από τη διαμάχη στον Opec, της ομάδας παραγωγών πετρελαίου και της Ρωσίας. Η πανδημία του Coronavirus έχει χαμηλώσει περαιτέρω την τιμή.
Το Brent crude είναι το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η τιμή του έπεσε κάτω από τα $ 20, στο χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία 18 χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή ενός βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) έπεσε κατακόρυφα για πρώτη φορά στην ιστορία.
Κίνδυνος ύφεσης
Εάν η οικονομία αναπτύσσεται, αυτό σημαίνει γενικά μεγαλύτερο πλούτο και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.
Μετράται με βάση την ποσοστιαία μεταβολή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή την αξία των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών, συνήθως σε διάστημα τριών μηνών ή ενός έτους.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λέει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, χαρακτηρίζοντας την πτώση ως τη χειρότερη μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Αν και ο κοροναϊός έχει βυθίσει τον κόσμο σε μια «κρίση όπως καμία άλλη», αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 5,8% το επόμενο έτος, εάν η πανδημία εξασθενίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Στροφή στην τεχνολογία
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάλεσαν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, με το καθεστώς της τηλεργασίας.
Οι μετοχές σε εταιρείες τεχνολογίας όπως το Zoom έχουν αυξηθεί ,καθώς περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται σε βιντεοκλήσεις και σε email για να πραγματοποιούν συναντήσεις ή να κάνουν εργασίες.
Η ζήτηση για online αγορές και ψυχαγωγία έχει επίσης αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι.
Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, ενώ η πλατφόρμα Netflix είναι πιο πολύτιμη εταιρεία και από τον πετρελαϊκό γίγαντα ExxonMobil.
Ταξιδέψτε σε περιοχές που “χτυπήθηκαν”
Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με τις αεροπορικές εταιρείες να διακόπτουν τις πτήσεις και τους πελάτες να ακυρώνουν επαγγελματικά ταξίδια και διακοπές.
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εισαγάγει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιό.
Η ΕΕ απαγόρευσε τα ταξίδια για 30 ημέρες σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση να σφραγίσουν τα σύνορά της λόγω της κρίσης του κοροναϊού τον Μάρτιο.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Trump απαγόρευσε στους ταξιδιώτες από ευρωπαϊκά αεροδρόμια να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Τα δεδομένα από την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 δείχνουν ότι ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.
Τα αποτελέσματα του lockdown είναι ορατά
Καθώς πολλές χώρες και παγκόσμιες πρωτεύουσες έχουν τεθεί υπό καθεστώς lockdown, οι μεγάλες αλυσίδες βιομηχανικής παραγωγής έχουν σταματήσει.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος παρατήρησε εντυπωσιακή πτώση της ρύπανσης στους ευρωπαϊκούς ουρανούς.
Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα πώς υπάρχει ισχυρή μείωση των εκπομπών σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη – ιδίως το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη.
Μια παρόμοια τάση εντοπίστηκε σε βιομηχανικούς κόμβους της Ινδίας, όπου έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα κλειδώματος από τον Μάρτιο.
Επιβράδυνση της κινεζικής παραγωγής
Στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοραναϊός, η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις και οι επενδύσεις μειώθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η Κίνα αποτελεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο.