Ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας, ο κίνδυνος ενός «άτακτου» Brexit, η διαγραφόμενη ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης και η διόρθωση/με εκροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων από αγορές αναδυόμενων αγορών διαμορφώνουν ένα ρευστό σκηνικό στα διεθνή χρηματιστήρια, επηρεάζοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και το ελληνικό.

Σε αυτό συντείνουν τρεις παλαιοί και έμπειροι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι οποίοι, ωστόσο, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του ΧΑ. Το Risky Greek Bet, η συνδρομή του αμερικανικού παράγοντα και οι προοπτικές ανάκαμψης του εγχώριου banking, συν τα οφέλη από τη φοροπολιτική της νέας κυβέρνησης και την προοπτική υλοποίησης μεγάλων πρότζεκτ, διαφοροποιούν το ελληνικό χρηματιστήριο από την υποχώρηση χρηματιστηρίων αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων αγορών.

Η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, ορόσημο για τη συνέχεια, η υλοποίηση του πρότζεκτ του Ελληνικού, η προσπάθεια επαναφοράς της ΔΕΗ στην κανονικότητα, θα κρίνουν τη στάση των funds μέχρι το τέλος του χρόνου.

 Μεγάλα πρότζεκτ, τράπεζες, ενέργεια και επιχειρήσεις με growth story, καθαρούς ισολογισμούς και ελκυστική μερισματική απόδοση βρίσκονται στο επίκεντρο των funds.

Ο Δημήτρης Τζάνας εκτιμά πως με το εξωτερικό περιβάλλον να απειλείται από καταστάσεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα, διαμορφώνεται ψυχολογία αποστροφής προς επενδυτικούς κινδύνους. Υπενθυμίζω τους σημαντικότερους «μαύρους κύκνους» των τελευταίων ημερών: τη χρεοκοπία της Thomas Cook, με επιπτώσεις που θα καταμετρώνται για αρκετό ακόμη διάστημα, την παραπομπή του προέδρου Τραμπ με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης στη Γερουσία των ΗΠΑ, την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου στη Μ. Βρετανία, με τον Τζόνσον να επιδιώκει με κάθε τρόπο το Brexit. Και με την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα να εμπλέκουν ακόμη και σενάρια διακοπής διαπραγμάτευσης κινεζικών εταιρειών στη Wall Street!

Είναι σαφές ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς η παγκοσμιοποίηση πλήττεται, με αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις στα μεγέθη πολλών εξωστρεφών εταιρειών. Με το σενάριο της ύφεσης να εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί και την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία, να καταγράφει ήδη αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου. Και τους διαχειριστές να επιλέγουν, μεταξύ άλλων, τη μετατόπιση των κεφαλαίων τους από τις αναδυόμενες αγορές προς τις ανεπτυγμένες, όπως προκύπτει από την επίδοση του δείκτη MSCI Αναδυομένων Μετοχών για το γ’ τρίμηνο (-5,1%), ενώ συνεχίζουν τις αναζητήσεις ασφαλών καταφυγίων, όπως δείχνει η κατά 5,6% άνοδος της τιμής του χρυσού.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει ήδη καταγράψει επίδοση +41,60% από την αρχή του έτους για τον Γενικό Δείκτη και υπερδιπλάσια για τον τραπεζικό, αναζητεί στρατηγική και κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα. Από τη μια πλευρά, συνεχίζεται η προσπάθεια να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον επί το φιλικότερο, με τον πρωθυπουργό να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να προσελκύσει Αμερικανούς επενδυτές στη χώρα μας στο πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, μιλώντας για ελληνικό success story. Με τις επιδόσεις των εταιρικών μεγεθών κατά το α’ εξάμηνο να είναι ικανοποιητικές, καθώς ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων κατέγραψε αύξηση κατά 2,5% και η καθαρή κερδοφορία κατά 43%.

Από την άλλη πλευρά, οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και οι ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές δύσκολα μπορούν να εξαιρέσουν την Ελλάδα, που παραμένει αναδυόμενη.

Έτσι, στο ΧΑ σημειώνεται συναλλακτική συρρίκνωση, καθώς οι επενδυτές εξωτερικού απέχουν, ενώ οι πωλητές ενεργούν με επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Στη συσσώρευση δύο και πλέον μηνών και στην αμυντική τακτική των funds, την ώρα που είναι διαρκής η εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, εστιάζεται ο Γιώργος Ανεζύρης. Στο μείον 5% ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ καταγράφει απόδοση 16,26% στο εξάμηνο, και 40,47% από την αρχή του έτους, με «μπροστάρη» τον τραπεζικό κλάδο, που έχει αντιδράσει με 38,83% στο εξάμηνο και 87,28% από την αρχή του έτους.

Στις τράπεζες είναι, και θα παραμείνει για τουλάχιστον μέχρι τα stress tests, επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των funds, και δη των αμερικανικών, που ποντάρουν σε ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» της οικονομίας. Κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που θα υποστηριχθεί από ένα πλέγμα αναβαθμίσεων του outlook της οικονομίας, της επαναφοράς σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, συν τα οφέλη από την άμβλυνση των φορομέτρων για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθεια διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς.

Οι εξελίξεις στην ΔΕΗ, το μέγα πρότζεκτ του Ελληνικού, η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων, που θα διανεμηθούν με τη μορφή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, διαμορφώνουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την αγορά. Κλάδος-«κλειδί» ο τραπεζικός, που παραμένει σε μεγάλο discount σε σχέση με τα blue chips. Μια ενδεχόμενη αντίδρασης του ΔΤΡ προς τα επίπεδα τιμών των ΑΜΚ του 2015 θα λειτουργούσε υπέρ των long, με εφικτή τη συνακόλουθη πορεία των επιχειρήσεων μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 848 και 878 μονάδες είναι οι ακρότατες τιμές, στο εύρος των οποίων κυμαίνεται η αγορά από τις αρχές Αυγούστου. Συσσώρευση που, αργά ή γρηγορότερα, θα οδηγήσει σε λύση του σχηματισμού είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στη ΔΕΗ, στις Lamda Development, σε ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Intrakat, εντοπίζεται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, σε εισηγμένες με σταθερή ενίσχυση εσόδων, καθαρών κερδών, με «μεστό» ταμείο και προοπτικές συνέχισης της ανοδικής πορείας τους, η μεσοπρόθεσμη επικέντρωση των επενδυτικών funds, που διακρατούν θέσεις αξίας περίπου 35 δισ. και τα τελευταία χρόνια αποκομίζουν θεαματικές αποδόσεις από εισηγμένες όπως ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Mytilineos, η Jumbo, η Coca-Cola κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, από τα οποία θα κριθεί και η στάση των funds, είναι (με χρονική σειρά) το Ελληνικό και η ΔΕΗ. Η στάση των funds παραπέμπει σε αναμονή, ενόψει της έκβασης αυτών των δύο πρότζεκτ, κάτι που εξηγεί τη μη εισροή σημαντικών νέων κεφαλαίων στην αγορά, με αποτέλεσμα εδώ και καιρό να ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια.

Από την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι εισηγμένες στο τρίτο τρίμηνο και το διεθνές περιβάλλον θα κριθεί η πορεία του ΧΑ στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, εκτιμά ο Σωτήρης Χαλκιάδης, ο οποίος σχετίζει την προοπτική περαιτέρω αντίδρασης του χρηματιστηρίου πάνω από τις 900 μονάδες με το σενάριο της «διπλής αναβάθμισης» της ελληνικής οικονομίας (στις 25 Οκτωβρίου η αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s) και του εγχώριου banking. Ήδη HSBC και JP Morgan προχώρησαν σε πιο θετική αντιμετώπιση των τραπεζικών μετοχών, με την προοπτική της έγκρισης του σχεδίου του ΤΧΣ και της JP Morgan για τη λειτουργία του APS.

Παράλληλα, από τη στιγμή που θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων τα οφέλη από τη μείωση του εταιρικού φόρου και των εσόδων από μερίσματα, θα μειωθούν οι συντελεστές p/e και p/bv, θα φθηνύνουν σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ανοίγοντας παράθυρο σε έναν ανοδικό κύκλο και για τα blue chips, που είναι σε discount έναντι των τραπεζικών (για το διάστημα αρχών έτους-τέλους Σεπτεμβρίου). Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, ο TITAN, η ΕΧΑΕ, η Aegean, η Autohellas, η Jumbo, ο Μytilineos, αλλά και εισηγμένες χαμηλότερων κατηγοριών, θα παραμείνουν στις προτεραιότητες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

 

Γράφουν: Δημήτρης Τζάνας, Υπεύθυνος Επενδύσεων, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Γιώργος Ανεζύρης, Solidus Χρηματιστηριακή, Σωτήρης Χαλκιάδης, Μέλος ΔΣ, Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ