Το “παρών” στο 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης έδωσε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κ. Κοντόπουλος στην ομιλία του παρέθεσε την εμπειρία του ομίλου όσον αφορά το δικό του ΤΕΑ.

“Η απόφαση της διοίκησης για ίδρυση ΤΕΑ το 2019 αποτελεί την έμπρακτη θετική αξιολόγηση και επιλογή του θεσμού ως αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη σύνταξη των εργαζομένων μας” είπε.

“Αντικαταστήσαμε το προηγούμενο πρόγραμμα με το ΤΕΑ με στόχο τη διακράτηση των ταλαντούχων στελεχών μας. Το ποσοστό της συμμετοχής στο ΤΕΑ του ομίλου ανέρχεται στο 90%” δήλωσε.

Ο κ. Κοντόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του ΤΕΑ τα οποία είναι:

– Συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας

-Διαχείριση αποθεματικών μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο και με τη συνδρομή της Επιτροπής Επενδύσεων

-Διαφανής διακυβέρηνση και

-Συνεχής ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Όπως εξήγησε, η συμμετοχή στο ΤΕΑ του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι εθελοντική, με τη διοίκηση να καλύπτει όλες τις δαπάνες διαχείρισης, ώστε οι αποδόσεις να επιστρέφουν στους ασφαλισμένους.

Μέσω του ταμείου, συνέχισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρέχεται ισχυρό κίνητρο αποταμίευσης, ενώ η εισφορά του εργοδότη ανέρχεται στο 2%. Έπειτα υπάρχει και το ποσοστό προαιρετικής εισφοράς από τους εργαζομένους, και παρέχεται η δυνατότητα έξτρα  αποταμίευσης μέσω εκτάκτων εισφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, οι τακτικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 8,1% ενώ οι έκτακτες στο 3,5%.

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες, ο μέσος όρος των συμμετεχόντων στο ταμείο είναι τα 48 έτη, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος των μη συμμετεχόντων είναι τα 37 έτη.

“Κάτι τέτοιο θα πρέπει να μας προβληματίσει. Η συνεχής ενημέρωση  παραμένει σημαντική προτετραιότητά μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διακυβέρνησης” τόνισε.

Ο κ. Κοντόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα γενικότερα οφέλη των ΤΕΑ και όπως είπε, μεταξύ άλλων:

-διοχετεύουν οικονoμικούς πορους

-συμβάλλουν σε αυξημένη ρευστότητα μέσω επενδύσεων στην κεφαλαιαγορά

  • οι επενδύσεις ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα μέσω αυξημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σε γενικό πλαίσιο, συνέχισε “παρατηρείται αύξηση του κύκλου εργασιών των διαχειριστών χαρτοφυλακίου. Στο δικό μας ΤΕΑ σημείωσαν αρνητικές επιδόσεις, ωστόσο πλέον το κλίμα είναι ευνοικό και τείνουν να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο”.

Καταλήγοντας το στέλεχος του ομίλου ανέφερε:

Στηρίζουμε τις περισσότερες δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη του θεσμού. Δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, την ενίσχυση της εποπτείας, την παγίωση φορολογικού πλαισίου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος φορητότητος λογαριασμών στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος αλλάξει εργοδότη”.

“Τέλος, προσβλέπουμε στη θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών ταμείων και τη διευκόλυνση της διαδικασίας ταχύτατης ένταξης σε αυτά”.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here