Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ελληνικές βιομηχανίες στην κρίσιμη διετία 2021-2023, θα καθορίσουν οι διαπραγματεύσεις που κάνουν αυτή την περίοδο με τη ΔΕΗ οι επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το 2023 θα πρέπει να επιλέξουν παραγωγό ρεύματος ή θα ηλεκτροδοτούνται από δικές τους μονάδες, καθώς οι τιμές της ενέργειας θα συνδέονται με τις τιμές που διαμορφώνει η αγορά.
Η ΔΕΗ κήρυξε την επίσημη έναρξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, Η ΔΕΗ έχει στόχο να υπογραφούν τώρα συμφωνίες που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής ρεύματος για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2022 και να γίνει σαφές παράλληλα ότι μετά από αυτή τη χρονική στιγμή τα τιμολόγια – για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να παραμείνουν πελάτες της ΔΕΗ – θα συνδέονται και αυτές, με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η συμφωνία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος (Mytilineos), που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος στη χώρα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η σύμβαση αυτή θα είναι τελευταία με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας. Μετά το 2023 το εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας.
Ενόψει των εξελίξεων που προδιαγράφονται οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας εξετάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους με ανταγωνιστικό κόστος μετά το 2023. Έτσι:
*Άλλοι ξεκινούν διαπραγματεύσεις με παραγωγούς ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) για την υπογραφή διμερών συμβάσεων αγοράς ενέργειας, τα λεγόμενα ΡΡΑ, μια λύση που φαίνεται ότι θα κερδίζει έδαφος καθώς ωριμάζει η αγορά των ΑΠΕ καθώς εξασφαλίζει αφενός χαμηλότερες τιμές και αφετέρου το “πρασίνισμα” της παραγωγής.
*Άλλοι αναπτύσσουν δικές τους μονάδες φυσικού αερίου ή / και ανανεώσιμες πηγές.
*Άλλοι προσανατολίζονται σε συνδυασμό λύσεων (ίδια παραγωγή, αγορές από ΔΕΗ και τρίτους παραγωγούς, εισαγωγές).
Αντίστοιχα η ΔΕΗ διαμορφώνει τη δική της στρατηγική με γνώμονα την προοπτική της απώλειας, μεγάλου μέρους του βιομηχανικού φορτίου και πελατολογίου, τα επόμενα χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεριδίου αγοράς της Επιχείρησης, σε συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν τεθεί για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς ιδιαίτερες θυσίες στην κερδοφορία της εταιρείας.
Παράλληλα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που είναι σε εξέλιξη καταγράφεται πρόοδος με αρκετές αλλά όχι με όλες, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τις επιχειρήσεις καθώς η άνοδος του κόστους της ενέργειας διαμορφώνει νέα δεδομένα για την υπογραφή συμβάσεων.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, το θέμα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις καθώς η διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας συνδέεται με τις συνολικές δαπάνες και τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση των δρομολογούμενων επενδύσεων. “Με την έννοια αυτή, τονίζει, ζητάμε κατανόηση και συνεργασία από όλους όσοι επηρεάζουν τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμολογίων της ενέργειας.
*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ