Σημαντική συνεδρίαση για το μέλλον του bitcoin και όλων των crypto είναι η σημερινή, καθώς στη Wall Street ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του BITO που είναι το ETF το οποίο επενδύει επισήμως έστω και έμμεσα σε bitcoins, με 1,5 εκ. μετοχές του να αλλάζουν χέρια και τζίρο 620 εκ. δολαρίων μέσα σε δύο-τρείς ώρες.

Η μετοχή του ETF ξεκίνησε από τα 40 δολάρια με μικρή άνοδο. Έχει ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 20 εκ. δολαρίων που επενδύει σε παράγωγα. Ειδικότερα:

Τα ETF’s είναι διαπραγματευόμενες μετοχές ενός fund (κάτι σαν μετοχή εταιρίας χαρτοφυλακίου), που επενδύουν σε συγκεκριμένους κλάδους, δείκτες, προϊόντα και τώρα για πρώτη φορά στο bitcoin, που σημαίνει ότι οι αρχές των αγορών στις ΗΠΑ, έδωσαν την άδεια για την εισαγωγή του BITO και εμμέσως πλην σαφώς νομιμοποίησαν την αξία του ως περιουσιακού στοιχείου.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το αποδέχονται ως νόμισμα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει αξία το bitcoin κι όχι μόνο αυτό, αλλά το ερώτημα είναι πως αποτιμάται αυτή, σε διάσπαρτες πλατφόρμες, από traders που θέλουν απλά να εκμεταλλευτούν την τάση.

Για την ώρα αποτιμάται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του λοιπόν καθώς με το ντεμπούτο του BITO, το bitcoin, έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 63.000 δολάρια και μία ανάσα από τα περίπου 65.000 δολάρια που άγγιξε σχεδόν πριν έξι μήνες τον Απρίλιο φέτος, πριν ακολουθήσει πτώση 50% μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

Καθώς το BITO θα πουλάει μετοχές, πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να αγοράζει περισσότερα bitcoins επενδύοντας όλα τα κεφάλαια του fund, αλλά κάνουν λάθος νομίζοντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας σταθερός αγοραστής.

Το ETF που ανήκει στην ProShares μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες με διαπραγματευόμενα χαρτοφυλάκια στη Wall Street, δεν θα αγοράζει bitcoins. Είναι δομημένο να αγοράζει παράγωγα σε συμβόλαια από το χρηματιστήριο προϊόντων του Σικάγο το CME που είναι η μεγαλύτερη αγορά σε παράγωγα στις ΗΠΑ. Οπότε η σύνδεση σαφώς υπάρχει αλλά είναι έμμεση… Η ProShares έχει μεγάλη εξειδίκευση στα παράγωγα στα οποία βασίζονται πολλά δικά της ETF’s, με μεγάλες αποδόσεις ή μεγάλες ζημίες, ανάλογα με την κατεύθυνση της αγοράς.

Νίκος Κωτσικόπουλος

.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here