Πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σήμερα με τους τραπεζίτες να σταυρώνουν τα χέρια τους για την εξέλιξη της διαδικασίας εν όψει και της άφιξης της Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα σε έξι μέρες από σήμερα.
Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί θα έλθει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις εν όψει της εκκίνησης των stress tests των τραπεζών . Εξ αφορμής της επίσκεψης της στην Ελλάδα η ανώτατη τραπεζίτης θα απευθύνει ομιλία την 1η Μαρτίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Χαμένο για τις τράπεζες και το στόχο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέσω των πλειστηριασμών, θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα σε επιδείνωση τις πωλήσεις των NPL’S, οι οποίες για φέτος δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που έχουν σχεδιάσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες.
Εν όψει της έναρξης αποκλειστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, ΕΚΤ και SSΜ είχαν ζητήσει από τις τράπεζες συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το τρέχον έτος, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 – 6.000 προγράμματα πλειστηριασμών.
Με το δεδομένο ότι το κάθε πρόγραμμα πλειστηριασμού δεν αφορά μόνο σε ένα ακίνητο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει 2-3 ή και περισσότερα ακίνητα, ένας μέσος όρος στην “κατεύθυνση” που έδωσε ο SSM στις τράπεζες τον Ιανουάριο, όταν οι Έλληνες τραπεζίτες είχαν μεταβεί στη Φρανκφούρτη, μεταφράζεται σε τουλάχιστον 15.000 – 18.000 ακίνητα που θα έπρεπε να βγουν φέτος σε πλειστηριασμό.
Η προοπτική αυτή αποδεικνύεται ανεδαφική, αφού και η Κομισιόν, στην πρόσφατη Έκθεση Συμμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, θεωρούσε φιλόδοξο τον στόχο που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες για πλειστηριασμούς περίπου 10.000 ακινήτων εντός του 2018.
“Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 30 ηλεκτρονικές δημοπρασίες τον τελευταίο μήνα του 2017”, ανέφερε στην έκθεσή της η Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι για τον Ιανουάριο προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (οι οποίοι τελικώς δεν έγιναν), ενώ ο αριθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, σε 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα, φτάνοντας τις 2.000 δημοπρασίες το μήνα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων που υπέβαλαν οι τράπεζες στον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018.
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν κεντρικό σημείο των προσπαθειών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο στόχος για μείωση των NPEs μέσω ρευστοποιήσεων ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της συμβολής των πλειστηριασμών στην επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 30%.
Μένει να αποδειχθεί λοιπόν σήμερα πόσο αποτελεσματικά αλλά και εύρυθμα θα κυλήσει η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.