«Καμπανάκι» στους servicers για τις τιτλοποιήσεις που υποαποδίδουν χτυπά η Ευρωπαική Επιτροπή, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως λαμβάνονται μέτρα για την επίτευξη των business plans.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, παρά την άρση της νομικής αβεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα των servicers να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (απόφαση Αρείου Πάγου) που θα συμβάλει στην ταχύτερη επίλυση του μη εξυπηρετούμενου χρέους στην οικονομία, η αντιμετώπιση της κληρονομιάς των «κόκκινων» δανείων παραμένει πρόκληση, καθώς ορισμένα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια υποαποδίδουν έναντι των αρχικών στόχων, ως συνέπεια των χαμηλότερων ανακτήσεων από πλειστηριασμούς.
- «Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της αναστολής των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και των καθυστερήσεων των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αντικατοπτρίζει και το υψηλό ποσοστό των άγονων δημοπρασιών, παρά την αύξηση του αριθμού τους το 2022», αναφέρει στην έκθεση.
Ειδικότερα, το 2022 από τους 51.960 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί διενεργήθηκε το 75% (38.896), αριθμός σημαντικά υψηλότερος συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το α’ τρίμηνο του 2023, με 11.012 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Το 78% των πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν ήταν ανεπιτυχείς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι servicers λαμβάνουν μέτρα για να επιτύχουν σταδιακά τους στόχους των business plans. Αυτά περιλαμβάνουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPL στη δευτερογενή αγορά, η οποία τους επιτρέπει να προεφοδιάζουν τις ταμειακές ροές. Ωστόσο, προκειμένου να είναι πιο αποδοτικές αυτές οι πωλήσεις συστήνεται να περιλαμβάνουν περισσότερα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει ξανά αποδοτικά.