Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης σε δύο ζωτικής σημασίας άξονες της ενεργειακής πολιτικής – κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ – επιδοκιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χθες από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σημείωσε ότι οι ζημιές της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να αυξηθούν στα 300 εκατ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2009 με την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που διεξήχθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν άγονοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν διατύπωσαν ερωτήματα για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης και τις λεπτομέρειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το νομοσχέδιο της ΔΕΗ και την ισορροπία που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας ανάμεσα στους βασικούς παίκτες.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από το 2020 ενώ το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την εξαίρεση της ΔΕΗ από γραφειοκρατικές διαδικασίες (προμηθειών, προσλήψεων κλπ.) σε τομείς που είναι ανοιχτοί στον ανταγωνισμό θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here