Κείμενο, φωτογραφίες: Ελενα Ερμείδου

Κόμβος πολιτισμού με ιστορία 2000 ετών, η Κολωνία βρίσκεται πάνω στο Ρήνο και στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο Aachen, την Βόννη, το Dusseldorf  και το Wuepertal.  Σημείο αναφοράς της, ο υψηλής αρχιτεκτονικής, γοτθικός Καθεδρικός Ναός, (DOM)  αρχιεπισκοπική έδρα,  έκτασης 8.000 τ.μ και χωρητικότητας 20.000 ατόμων.

 

Η Κολωνία, πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ιδρύθηκε τον πρώτο αι μχ. και είναι η 3η πιο δημοφιλή πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο.

Οι γέφυρες: Hohenzollernbrücke, Mülheimbrücke, Rodenkirchenbrücke, Deutzer Hängebrücke, Severinsbrücke, Sudbrücke, μήκους από 400 μέτρα μέχρι 1000 μέτρα είναι αυτές που συμπληρώνουν την εικόνα, και αυτές που δίνουν κίνηση στην πόλη, αφού από πάνω από αυτές περνούν τα τραίνα που ενώνουν την Κολωνία με όλη την Ευρώπη, τα τραμ, τα ποδήλατα, και φυσικά μέσε ειδικών διαδρόμων οι πεζοί.

 

Τι γράφει η ταυτότητα της Κολωνίας

Η ταυτότητα της Κολωνίας γράφει πολλά ακόμα, μεταξύ αυτών για όποιον δεν γνωρίζει η κολόνια 4711 είναι το συνώνυμο της Κολωνίας. Η γνωστή 4711 eau de Cologne.

Η παλαιά πόλης της Κολωνίας (altstadt Koeln)

Η παλαιά πόλη της Κολωνίας, το 75% της οποία είχε καταστραφεί στο β’ παγκόσμιο πόλεμο, ξαναχτίστηκε με ακριβή υλικά, ώστε να μην ξεφύγει η πόλη από το αρχικό σχέδιο και τα υλικά που οικοδομήθηκε.

Εκτείνεται στην δυτική πλευρά του Ρήνου, μαζί μετον Καθεδρικό Ναό, (Dom) την Εκκλησία Ρωμαϊκού ρυθμού  St.Martin, το παλαιό λιμάνι, την παλαιά αγορά Alter Markt και την Heumarkt. Και τα έξι αυτά σημεία συνθέτουν το Πανόραμα της Κολωνίας. 12 Ρωμανικές εκκλησίες εξέχουν στην Κολωνία.

Τα μουσεία της Κολωνίας

Την πολιτιστική της κουλτούρα της Κολωνίας σφραγίζουν τα πολύ-ποίκιλλα

μουσεία, περίπου 30 μουσεία, χώρια των εκθέσεων, η δομή της πόλης, οι εκδηλώσεις στα χιλιάδες τετραγωνικά πρασίνου στον αστικό ιστό της πόλης.

Το Römisch-Germanisches Museum, το Wallraf Richartz Museum, το Museum Ludwig, το Farina Fragrance Museum, το Museum Schnütgen, το Μουσείο Ανατολικών Ασιατικών Τεχνών, (Museum

fuer Ostasiatische Kunst, το Kolumba Museum, το Cologne Carnival museum, το μουσείο της πόλης της Κολωνίας (Stadt Museum), το Ολυμπιακό Μουσείο γερμανικού αθλητισμού, το Mediapark  είναι μουσεία που μεταφέρουν στον επισκέπτη τους γνώση για το ποιος είναι, που βρίσκεται, από προήλθε και τι μπορεί να αναμένει στο μέλλον. Μία εμπειρία που δεν περιγράφεται με περισσότερα λόγια.

Το καρναβάλι της Κολωνίας, μία διαφορετική ιστορία

Η ταυτότητα της πόλης επίσης περιλαμβάνει και το “Fastelovend”, το καρναβάλι της Κολωνίας το οποίο σε διαφορά από τα άλλα καρναβάλια, ο πρώτος εορτασμός του ξεκινά κάθε χρόνο 11/11 στις 11:11 π.μ. Οι κάτοικοι της πόλης διατηρούν την παράδοση και τους κανόνες του καρναβαλιού που έχουν να κάνουν με τους Πρίγκιπες, τους Αγρότες και τις Ανύπαντρες Κοπέλες.

Στην κορύφωση του, το καρναβάλι της Κολωνίας διαρκεί 6 ημέρες. Στην διάρκεια, αυτή των έξι ημερών η ζωή της πόλης και η καθημερινότητα έχει άλλο χρώμα και παίρνει άλλη μορφή.

Μία ακόμα ωραία εποχή για την πόλη είναι τα Χριστούγεννα στο κέντρο της πόλης. Το καλό κλίμα και την κινητικότητα στις Χριστουγεννιάτικες ημέρες το έχει ενισχύσει η επέκταση της αγοράς Heinzelmännchen από τα 1,400m² στα 5,500m² η οποία επέκταση συνοδεύτηκε από την επέκταση επίσης των γραμμών του τραμ στην παλαιά πόλη.

Kölsch beer

Σήμα κατατεθέν της Κολωνίας, η μπύρα της, η Kölsch beer. Προέρχεται από μία συμφωνία μετά από μία συμφωνία 24 ζυθοποϊίων που υπεγράφη στις 6 Μαρτίου 1986 σκοπός της οποίας ήταν η προστασία της ιδιαιτερότητας της γερμανικής μπύρας

Και μία βόλτα στα μαγαζιά: Στην Hohe Straße και Schildergasse βρίσκει κανείς με πολύ μεγάλη ευκολία ότι επιθυμεί. Τα καταστήματα, ο σχεδιασμός της πόλης και το δίκτυο μεταφορών βοηθούν με κάθε τρόπο όλους όσους βρίσκονται στην πόλη αυτή.

Τραμ, μετρό, λεωφορεία υπάρχουν και σταματούν σε κάθε σημείο της πόλης.

Διασυνδέονται μεταξύ τους,  με τις περισσότερες γραμμές να οδηγούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, Koeln Hauptbahnhof και με κατευθείαν γραμμές συν το τραίνο να οδηγούν σε μισή ώρα στα δύο μεγάλα αεροδρόμια, το αεροδρόμιο του Ντύσελντορφ και στο αεροδρόμιο Βόννης Κολωνίας.

Σημεία για βόλτα, ψώνια, ένα ποτήρι μπύρα, ή πιάτα από όλο τον κόσμο είναι η Mittelstraße όπου κανείς θα βρει και επώνυμα ρούχα υψηλής ραπτικής και η Ehrenstraße.

Η  Ehrenstraße βρίσκεται στην Βέλγικη γειτονιά (Belgische Viertel) μία γειτονιά απλή, καλαίσθητη, ανοικτή στον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Το παλαίο λιμάνι της Κολωνίας (Altes Hafe Koeln)

Ξεχωριστή νότα στην ατμόσφαιρα της Κολωνίας δίνει το παλαιό λιμάνι της πόλης στο οποίο βρίσκεται και το Μουσείο Σοκολάτας στην ταράτσα του οποίου το καλοκαίρι γίνονται πολλά δημόσια πάρτι.

Τα ποδήλατα στην Κολωνία

Ιδιαίτερη θέση στην ζωή της Κολωνίας έχουν τα ποδήλατα. Η πόλη βοηθάει τις μεταφορές και την κίνηση με ποδήλατο, με ασφαλείς καλοσχεδιασμένους ποδηλατόδρομους που ενώνουν όλα τα σημεία της Κολωνίας, τα προάστια καθώς και όλες τις πόλεις της Γερμανίας.

Διεθνείς Ποδηλατόδρομοι ενώνουν την Γερμανία με όλες τις χώρες της Ευρώπης εξαιρουμένης της Ελλάδας που στερείται των υποδομών μέχρι και σήμερα.

Ποδηλατοδιαδρομές μέχρι και 40 χιλιόμετρα την ημέρα δια μήκος του Ρήνου διανύονται πολύ εύκολα και είναι απόλαυση για τους επισκέπτες. Ολοι οι ποδηλατόδρομοι έχουν την απαραίτηση σήμανση και σημεία για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Η πρόσβαση στην Κολωνία είναι εύκολη μέσω του αεροδρομίου του Dusseldorf με την Aegean.

Το αεροδρόμιο της πόλης του Dusseldorf συνδέεται κατευθείαν με S-Bahn (μετρό) και με τα τραίνα που ταξιδεύουν από άλλα σημεία της Γερμανίας ή της Ευρώπης με κατεύθυνση την Κολωνία ή με ενδιάμεσο σταθμό την Κολωνία.

Επίσης και μέσω του αεροδρομίου Κολωνίας – Βόννης κατευθείαν με U-Bahn (μετρό) ή με τραίνα.

Πληροφορίες για την δημόσια μετακίνηση: https://www.kvb.koeln/

Αεροδρόμιο Αθηνών: www.aia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here