Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο πιστωτικού συνόλου με την γειτονική μας Ιταλία να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε απόλυτες τιμές.

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα 944 δισ. ευρώ (1,17 τρισ. δολάρια) σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό πρόβλημα που δύσκολα θα υπερκεραστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρέη δυσκολεύουν τις τράπεζες να δανείσουν νέο χρήμα, ενώ δέχονται μεγάλο πλήγμα στα κέρδη τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές παροτρύνουν τις τράπεζες να πουλήσουν ή να μειώουν τη μη εξυπηρετούμενη πίστωση, αλλά διαχωρίζουν τις θέσεις τους ως προς το πώς πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα, με κάποιους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και ανήσυχοι από τον ρυθμό προόδου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε χώρες που βίωσαν ανεπανόρθωτα τις συνέπειες από την κρίση δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης, είναι πρώτη στη λίστας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε απόλυτες τιμές.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περισσότερο από 280 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2014. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εποπτεύει τις περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες της ένωσης λέει ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη «ένα σημαντικό πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here