Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται και το 2018 ανοίγει τον δρόμο για να μοιραστεί στο τέλος του έτους κοινωνικό μέρισμα. Το μοντέλο που σχεδιάζει και εξετάζει η κυβέρνηση να ακολουθήσει θα είναι στα πρότυπα της περσινής διανομής.
Πληροφορίες θέλουν το μέρισμα να «σπάει» σε πολλές «ειδικές» κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι. Όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν και εφέτος οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους ανερχόταν στο ποσό των 400 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι και εφέτος θα διανεμηθεί το μέρισμα, ακόμη και στα μεσαία οικονομικά στρώματα, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι, με το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο να είχε οριστεί στα 27.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, στην κυβέρνηση εξετάζουν να ισχύσει η περσινή κλιμάκωση των ποσών ανάλογα με τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλά και τον αριθμό των παιδιών.
Περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του. Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, δεν συνδέουν την όποια εξέλιξη με το όφελος από τη μη περικοπή των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η υπέρβαση θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διατεθεί στους εφετινούς δικαιούχους λίγο πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Τα ποσά ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει», αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης αλλά και τον τελικό αριθμό της εκτίμησης των δικαιούχων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα που είχε δοθεί πέρυσι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε τα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί και εφέτος για τις αιτήσεις η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Πηγή: dikaiologitika.gr