Του Ματθαίου Κωνσταντινίδη, Γενικού Γραμματέα Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα βρίσκονται δύο θέματα που οι προτεινόμενες λύσεις για το ένα θέμα έρχονται σε σύγκρουση με τις λύσεις που προτείνονται για το άλλο.

Τα θέματα είναι η κλιματική αλλαγή και οι τιμές της ενέργειας.

Μεγάλος στόχος η κλιματική αλλαγή και μία από τις προτεινόμενες και αναγκαίες λύσεις ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου, στην προκειμένη περίπτωση ο περιορισμός της έκκλησης διοξειδίου του άνθρακα. Για τα άλλα αέρια δεν συζητάμε και ας βγάζουν τα ενεργά ηφαίστεια  τόνους από τα άλλα αέρια !!

Για να περιοριστεί η έκκληση διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων όλων των μορφών στερεών, υγρών και αερίων. Με αυτόν τον στόχο αποφασίστηκε το πέρασμα στις ΑΠΕ και κυρίως στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά, ιδίως στις  χώρες που τα νερά είναι περιορισμένα και δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδατοπτώσεις όπως και στις χώρες που δεν υπάρχει γεωθερμικό δυναμικό.

Και ξάφνου φτάνουμε στο φετινό καλοκαίρι και διαπιστώνουμε ότι στο βόρειο ημισφαίριο δεν φυσάει αρκετά, στην Κίνα λόγο περιορισμού των βροχοπτώσεων τα φράγματα δεν έχουν τις ικανές ποσότητες υδάτων ώστε να λειτουργήσουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, έχουν παρθεί παγκοσμίως αποφάσεις απανθρακοποίησης και επίσης σταματήματος  των λειτουργούντων  πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Φτάσαμε λοιπόν στο αδιέξοδο, να μην υπάρχει διαθέσιμη καθαρή ενέργεια και να αναγκαζόμαστε να καλύψουμε το κενό με την λειτουργία των θερμικών σταθμών παραγωγής καίγοντας ορυκτά καύσιμα με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές τους στα ύψη (έπαιξαν βέβαια και κάποιο ρόλο τα γεωπολιτικά) και τώρα προτεραιότητα μας να είναι η προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας αλλά αναγκαστικά εις βάρος του μεγάλου στόχου πού είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα, για τον φετινό χειμώνα τα πράγματα είναι πιο καθαρά, η χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι δεδομένη, άρα οι τιμές τους δεν πρόκειται να μειωθούν και πιθανόν να αυξηθούν λόγο της αυξημένης ζήτησης, οι τιμές των ρύπων το πιο πιθανό είναι επίσης να αυξηθούν και αυτές αφού περισσότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εκπέμπονται λόγο αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων με τελικό αποτέλεσμα η ζήτηση πολλών καταναλωτικών προϊόντων λόγο αυξημένων τιμών να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που η παραγωγή τους να είναι ασύμφορη, που σημαίνει σταματήματα παραγωγικών μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην συνέχεια θα πρέπει να παρακαλούμε να φυσάει στο βόρειο ημισφαίριο, να βρέχει στην Κίνα και όπου αλλού υπάρχουν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, να αυξήσουν την παραγωγή τους οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να σταματήσει η διαμάχη για τον αγωγό nord stream 2, να μην είναι τόσο θερμά τα καλοκαίρια και να μην έχει κρύο τον χειμώνα ώστε να προλάβουμε να φτιάξουμε τις αναγκαίες  ΑΠΕ δαπανώντας τα τεράστια απαιτούμενα χρηματικά ποσά ώστε να νικήσουμε τα δύο τέρατα της επικαιρότητας.

Τελικό συμπέρασμα η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια  είναι αναγκαία μεν αλλά πανάκριβη και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.