Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς επεσήμανε -για μία ακόμη φορά- ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο πλαίσιο ομιλίας στο Άαχεν, με θέμα την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ο επικεφαλής του ΕSM εξήγησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά ώστε να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η ίδρυση του ESM ήταν αυτή που βοήθησε αποτελεσματικά τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες που ακολούθησαν δημοσιονομικά προγράμματα ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε, θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

  • Eπανέλαβε ότι τα δάνεια του ESM οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • «Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους» υποστήριξε, χωρίς μάλιστα να κοστίζουν στον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

O κ. Regling αναφέρθηκε επίσης και στο κόστος των πολιτικών του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο οποίος κόστισε –με στοιχεία της ΤτΕ- 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here