Μπορεί τα προβλήματα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανά να οξύνονται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και της απότομης αύξησης του πτητικού έργου των αεροπορικών λόγω καλοκαιριού, στο Ελευθέριος Βενιζέλος ωστόσο η επιβατική κίνηση επανέρχεται σταδιακά στα επίπεδα του 2019.

Μέσα στον Ιούνιο ήδη τα νούμερα σε σχέση με τα αντίστοιχα προ πανδημίας δείχνουν ανάκαμψη με την κίνηση να είναι μειωμένη σε μικρό ποσοστό, κοντά στο 6%, έναντι του 2019 και την κίνηση εσωτερικού να είναι  για πρώτη φορά αυξημένη κατά 4%, γεγονός το οποίο αποδίδεται και στη μεγάλη αύξηση του μεριδίου της Sky Express, η οποία μέσα στην υγειονομική κρίση «επένδυσε» σε νέο στόλο και συνδέσεις εντός κι εκτός Ελλάδος.

Στην κίνηση εξωτερικού η πτώση είναι μεγαλύτερη:

  • Ενας βασικός λόγος είναι ότι πλέον (και λόγω της πανδημίας και της τάσης που αναπτύχθηκε πανευρωπαϊκά) έχουν αυξηθεί οι απευθείας πτήσεις από τα αεροδρόμια εξωτερικού σε κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς, πέραν φυσικά και της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece που μπορούν πλέον να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχει χάσει φέτος και το μερίδιο των πτήσεων από τη Ρωσία, ωστόσο έχει κερδίσει σημαντικά και αναμένεται να κερδίσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα από τις πτήσεις στις συνδέσεις με τις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, την περίοδο Ιανουαρίου -Μαϊου, συνολικά η επιβατική κίνηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου ανήλθε σε 6,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά -24,4% σε σύγκριση με το 2019, ενώ μόνο για το Μάιο η κίνηση έσπασε το ψυχολογικό όριο των 2 εκατομμυρίων επιβατών φθάνοντας σε κίνηση το 90% των επιπέδων προ πανδημίας, του 2019.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here