Η επιδημική έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων, καθώς στην πόλη Wuhan που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, βρίσκονται μεγάλα εργοστάσια παραγωγής πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία είναι δυνατόν να επηρεάσει την εύρυθμη παραγωγή συνολικά άμεσα και έμμεσα 48 δραστικών ουσιών και αν δεν ελεγχθεί ο ιός είναι δυνατόν να προκαλέσει διεθνή έλλειψη φαρμάκων προς το τέλος του 2020.

Στην ευρύτερη περιοχή του Hubei παρασκευάζονται 19 δραστικές ουσίες, όπως ibuprofen, metamizole, docetaxel, flumazenil, oxcarbazepine, metronidazole, ezetimibe και ticagrelor. Μάλιστα, εκεί βρίσκεται ένα από τα μόλις 6 παγκοσμίως εργοστάσια, που παράγουν ibuprofen – ένα από τα πλέον γνωστά παυσίπονα διεθνώς.

Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς για να παρατηρηθούν ελλείψεις στη διεθνή αγορά. Το πρόβλημα θα αρχίσει να εμφανίζεται στις παραδόσεις πρώτων υλών, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν από το Μάρτιο, αφού εδώ και 3 εβδομάδες όλα τα εργοστάσια έχουν σταματήσει τις εργασίες τους.

Το κενό θα πρέπει να καλύψουν άλλες χώρες, που παράγουν πρώτες ύλες, όπως η Ινδία. Αν βέβαια η νόσος επεκταθεί εκεί ή και σε άλλες χώρες, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Ωστόσο, το θετικό είναι πως έχουμε πολύ λίγα κρούσματα εκτός Κίνας και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αναπτυχθεί εγκαίρως κάποιο εμβόλιο.

Φυσικά, η μερική έλλειψη κάποιων φαρμάκων από τη διεθνή αγορά μπορεί να προκαλέσει αυξητικές πιέσεις στις τιμές τους, προκαλώντας αναταράξεις στην ομαλή εξυπηρέτηση των αναγκών, ειδικά των φτωχότερων χωρών. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα λόγω του κοροναϊού μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται από τις αρχές Οκτωβρίου.

 

Virus.com.gr