Τη σημασία της συνέχισης της δυναμικής πορείας των επιχειρήσεων και της περαιτέρω ανάπτυξης κλάδων όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι εξαγωγές και η κτηματαγορά, επισημαίνει η Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Σάββατο, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την αναζωπύρωση της πανδημίας και του συνεχούς αυξανόμενου πληθωρισμού.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΣΕ αναφέρει τα εξής:

“Ο προϋπολογισμός  που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνει την εικόνα ενός έτους όπου οπωσδήποτε πρέπει να αποκατασταθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες με ταχύτητα και αξιοπιστία ώστε να αποκτηθεί το συντομότερο δυνατό και η «επενδυτική βαθμίδα».

Η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8.5-9%. Όσο περίπου απώλεσε το προηγούμενο έτος της πανδημίας, λόγω των ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων της όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι εξαγωγές και η κτηματαγορά.

Ο ιδιωτικός τομέας εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή αυτής της ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμογή. Εφεξής το ζητούμενο είναι, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις υποβοηθούμενες και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία.

Η ΕΑΣΕ αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια που έχουν βοηθήσει και απελευθερώσει θετικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα. Μια σειρά νόμων όπως το πτωχευτικό, το εργασιακό, οι αδειοδοτήσεις και χωροθετήσεις των επιχειρήσεων, η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα πιο σημαντικά, όλα έχουν παίξει συνολικά θετικό ρόλο.

Η εικόνα της Ελληνικής οικονομίας έχει διεθνώς επίσης αναβαθμιστεί και η χώρα φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση θεσμικά και οργανωτικά για να αξιοποιήσει, ελπίζουμε πολύ πιο αποδοτικά αυτή τη φορά τα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένονται.

Η ΕΑΣΕ οφείλει πάντως να επισημάνει, πέραν του κινδύνου μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, τον κίνδυνο του συνεχούς αυξανόμενου πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις και τα στελέχη της διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, αν αυτό συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, σε ένα φρενάρισμα του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Καθώς ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την δυνατότητα δραστικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων προκειμένου να ενεργοποιηθούν σύντομα οι καταβολές των κεφαλαιακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και κυρίως από διεθνείς επενδύσεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, και η ανάπτυξη ιδιαιτέρως της ιδιωτικής οικονομίας να παράξει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες και είναι αυτές που τελικώς θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στην πατρίδα.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here