Η Κίνα θα προσφέρει επιπλέον 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών, δεσμεύθηκε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της συνόδου Κίνας- Αφρικής που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει στην Αφρική η Κίνα θα παράσχει μεταξύ άλλων 15 δισεκατομμύρια δολάρια “δωρεάν βοήθεια και δάνεια χωρίς τόκους”, υπογράμμισε ο Σι.

Παράλληλα στη διάρκεια μακράς του ομιλίας κατά την έναρξη του έβδομου “Φόρουμ για την σινοαφρικανική συνεργασία” ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ή κατάλογο των ενδιαφερόμενων κρατών, ότι η χώρα του “θα ακυρώσει” ένα μέρος του χρέους το οποίο θα ωριμάσει φέτος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της αφρικανικής ηπείρου.

Τα 60 αυτά δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν την παροχή δύο πιστωτικών γραμμών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα θα συσταθούν δύο ταμεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των εξαγωγών αφρικανικών ειδών, τα οποία θα διαθέτουν αποθέματα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον οι κινεζικές εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να επενδύσουν “τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια” στην Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής Κίνας- Αφρικής το 2015 στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Σι είχε επίσης ανακοινώσει την παροχή βοήθειας 60 δισεκ. δολαρίων σε βοήθεια και δάνεια προς τις αφρικανικές χώρες.

Ο ασιατικός γίγαντας επενδύει ετησίως πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική από το 2015 και μετά για έργα υποδομών ή βιομηχανικά πάρκα.

Όμως αυτές οι επενδύσεις, τις οποίες γενικά χαιρετίζουν οι αφρικανικές χώρες που επιθυμούν να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, έχουν αυξήσει παράλληλα πολύ το χρέος τους και την εξάρτησή τους από το Πεκίνο, όπως καταγγέλλουν πολλοί επικριτές κυρίως από τη Δύση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο China Africa Research Initiative (Cari) με έδρα την Ουάσινγκτον, η Κίνα είχε δανείσει στην Αφρική συνολικά 125 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2000 ως το 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here