Αντιμέτωπα με την ασταθή χρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι  τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα οποία όμως κατάφεραν να εξυπηρετήσουν σχεδόν 15 χιλιάδες άτομα το 2018. Ανησυχητικά τα στοιχεία για την εξάρτηση στην κάνναβη.

Στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα χρειάζεται να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την ανάπτυξη τους οι οργανισμοί θεραπείας, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το ΚΕΘΕΑ, για την παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων του φορέα. «Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, τα προγράμματα αυτά έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται ακριβώς τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες», αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου.

Η ανάγκη για σταθερή κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπηρεσιών, αλλά και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις είναι κρίσιμη, σημείωσαν οι επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των 50 προσλήψεων θεραπευτών στον Οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. «Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν χρονίζοντα κενά στον κύριο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης», όπως τονίστηκε.

Εκτός από το έργο του στη θεραπεία, το ΚΕΘΕΑ καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων. Μέσα στο έτος, 21.605 άτομα, μαθητές, γονείς και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του Οργανισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Επιπλέον, στο κρίσιμο για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πεδίο της εκπαίδευσης επαγγελματιών, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος 1.140 ώρες εκπαίδευσης σε 1.604 συμμετέχοντες.

Τα πρόσωπα της εξάρτησης

Αύξηση του αριθμού των νεαρών ενηλίκων που στρέφονται στο ΚΕΘΕΑ για τη χρήση κάνναβης καταγράφηκε το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου αύξηση κατέγραψαν και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Συγχρόνως, 1 στους 5 από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.

Στα προγράμματά του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά απευθύνονται χρήστες ηρωίνης (41%), κάνναβης (36%), κοκαΐνης (12%) και άλλων ουσιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Σε όλο το εύρος των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ για τις διάφορες μορφές εξάρτησης το 2018 οι εξυπηρετούμενοι ήταν 14.867. Το 1/3 από αυτούς ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης/εξάρτησης.

Η επόμενη διετία

Την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης σχεδιάζει το ΚΕΘΕΑ για την επόμενη διετία. Παράλληλα, σκοπεύθει να ενισχύσει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει συνολικά 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει. Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.

Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές Μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here