Δημήτρης Μαλλάς
Μεγαλύτερη έμφαση στις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις θέλει να δώσει το ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), το οποίο σχεδιάζεται να δημιουργήσει, μάλιστα, ένα κέντρο καινοτομίας που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τη χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών προσπαθειών.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Αντώνης Γεωργακάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος Business Innovation Greece, το οποίο αποτελεί μία δράση με κονδύλια από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και έχει ως στόχο την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών εταιρειών.
Το κέντρο καινοτομίας θα χρειαστεί, πάντως, να περιμένει την εξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, μία διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Το κέντρο θα έχει ως στόχο να εξετάζει κατά πόσον οι επιχειρήσεις που καταθέτουν αιτήματα χρηματοδότησης έχουν καινοτόμες ιδέες για τις οποίες αναζητούν κεφάλαια, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και προς το ΤΑΝΕΟ.
Ένας από τους στόχους πάντως του συνδυασμού ΤΑΝΕΟ και κέντρου καινοτομίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο δεν είναι άλλο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που είναι στην αποκαλούμενη φάση του scale up και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα αλλά χρειάζονται κεφάλαια που κινούνται μεταξύ 2 και 7-8 εκατ. ευρώ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, τα funds του Equifund έχουν κεφάλαια -και δη σημαντικά- για να χρηματοδοτήσουν είτε startups είτε πολύ μεγάλα projects. Δηλαδή, μπορούν να πάνε σε επενδύσεις είτε έως 1-2 εκατ. ευρώ είτε από 8-9 εκατ. ευρώ και πάνω! Το μεσαίο «στάδιο» δεν υπάρχει και αυτός είναι ένας λόγος που εταιρείες που βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα προκειμένου να βρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Η αποχώρηση scale up επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε όσους παρακολουθούν το οικοσύστημα και υπό αυτό το πρίσμα είναι αξιοσημείωτη η κίνηση της Eurobank να αλλάξει το egg και να δημιουργήσει και μία πλατφόρμα που περιλαμβάνει εργαλεία και υπηρεσίες ακριβώς για εταιρείες που είναι στο στάδιο του scale up.