Οι “περιστέρες” σώπασαν, οι “ιέρακες” αποτελούν πλέον πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Christine Lagarde δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί, δεν έχει επιχειρήματα. Ο πληθωρισμός πνίγει την Ευρωζώνη.

  • «Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Christine Lagarde στη εφημερίδα Delo της Σλοβενίας
  • «Αν και η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συνοδευόμενης από υψηλό πληθωρισμό, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της δεκαετίας του ‘70».

Οι αγορές όμως (ειδικά οι αγορές ομολόγων) δεν πιστεύουν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον Ιούλιο, τα επιτόκια του Ευρώ θα αυξηθούν, τον Σεπτέμβριο θα περάσουν σε θετικό έδαφος και το μοναδικό ερώτημα που απομένει πλέον, αφορά την ταχύτητα και συχνότητα της περαιτέρω αύξησης του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη.

Οι αγορές των ομολόγων προεξοφλούν τουλάχιστον 3 αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

O πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Deutsche Bundesbank, Dr Joachim Nagel

Ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank Dr Joachim Nagel δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να ξεκινήσει ο χορός της αύξησης επιτοκίων..

O επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau  εξηγεί ότι τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τα οποία σήμερα είναι αρνητικά θα πρέπει έως το τέλος του έτους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δημοσιοποίησε ήδη την πρόθεση του να στηρίξει με την ψήφο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την πολιτική αυτή.

Olli Rehn (ECB)
Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Φινλανδίας

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε  και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rhen , ο οποίος πρότεινε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε φθάσει το 0%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 218 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,51% από 3,40% προχθές, έναντι 1,12% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,39% από 2,33% προχθές.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ .

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0570 δολ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here