Σταθερά στο 24% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στη σημερινή της συνεδρίαση.

Δώδεκα από τους 15 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω εάν χρειαστεί, όπως σημείωσε την Πέμπτη.

«Η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί αποφασιστικά μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να δείξουν σημαντική βελτίωση», σημειώνει η Τράπεζα.

τουρκική λίρα έχει απώλειες 34% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας την πτώση της μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες τον προηγούμενο μήνα και μετά τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Η διατήρηση στα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων θα βοηθήσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα, σημειώνει ο  Jonas David, υπεύθυνος στρατηγικής FX της UBSGlobal Wealth Management.

Προσθέτει ότι αναμένεται περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος μακροπρόθεσμα, από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις αυστηρότερες παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε αυξήσει τα επιτόκια από το 17,75% στο 24%, σε μία κίνηση που είχε χαρακτηριστεί «τολμηρή» από τους αναλυτές.

Σε ανακοίνωση της τότε, τόνιζε ότι υπάρχουν σημαντικά ρίσκα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παρά την πιο αδύναμη εσωτερική ζήτηση. Γι’ αυτό και είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ισχυρή νομισματική σύσφιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε κοντά στο 25% τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 ετών και σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για 5%.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here