• «Θέλουμε να συνεργαστούμε με το δήμο και τους τοπικούς φορείς ώστε να ενσωματώσουμε στο σχεδιασμό μας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Αυτό ανέφερε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Σουρέτης σε συνέχεια της δικαστικής διαμάχης που πάει πίσω στο 1988 για τις εκτάσεις του πρώην Λατομείου Ψυχικού που έχει γίνει τις τρείς τελευταίες δεκαετίες μήλον της έριδος μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, η οποία, ως γνωστόν έχει κι άλλη περιουσία στον Ψυχικό.

Στα θετικά για την εταιρεία είναι ότι έχει πλέον την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, η οποία απορρίπτει την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό της έκτασης, αναγνωρίζοντας την ΚΕΚΡΟΨ ως ιδιοκτήτρια της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου καθώς και των ακινήτων εντός σχεδίου.

Για την ευρύτερη περιοχή του λατομείου, η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στον απολογισμό της, είναι σε επιδικία με το ελληνικό Δημόσιο για:

α) 194 στρέμματα (τμήμα 185 στρ. αναδασωτέο), έκταση εκτός σχεδίου, γνωστή και ως Πρώην Λατομείο,

β) 31 στρέμματα, βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής,

γ) 18,8 στρέμματα βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία κατοικιών σε συνδυασμό με ανάπλαση της περιοχής με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού κ.α.

  •  «Η εταιρεία σχεδιάζει την εκμετάλλευση της έκτασης σε συνδυασμό με την ανάπλαση του λατομείου σε χώρο πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων. Ο χρονικός προσδιορισμός υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι μια σημαντική πρόκληση λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμανσης αντίστοιχων έργων. Πάντως, η εταιρεία σκοπεύει να κινηθεί μεθοδικά  βασιζόμενη τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς και σε σύγχρονες προτάσεις  ανάπλασης και αξιοποίησης λατομικών εκτάσεων», ανέφερε χθές ο κ. Σουρέτης.

Σημειωτέον ότι με το δήμο Ψυχικού η εταιρεία με βασικούς μετόχους τους ομίλους Κόκκαλη και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κι άλλες δικαστικές εμπλοκές. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την Παλαιά Αγορά Ψυχικού με 16 καταστήματα συνολικής επιφανείας 973 τ.μ. από τα οποία η ΚΕΚΡΟΨ θα λαμβάνει στο μέλλον ενοίκια.

Το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, ενώ οι κύριες εργασίες στο ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» των συμφωνιών για τις μισθώσεις. Επισημαίνεται εδώ ότι ο δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού καθώς και η «Ενωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των χρήσεων που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού και θα εκδικαστεί στις 30 Οκτωβρίου 2019.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here