Άγριες και πρωτοφανείς κόντρες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κορυφαίων διοικητικών στελεχών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις αποτελούν καθημερινότητα και δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα. Θεωρητικά το ΑΣΕΠ είναι ελληνική ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει την ορθότητα των προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα στελέχη του έχουν χωριστεί σε δύο φατρίες:
- Σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το ΑΣΕΠ “εργαλειοποιείται” από την κυβέρνηση, χειραγωγείται και μετατρέπεται σε μοχλό νομιμοποίησης όλων των διοικητικών αυθαιρεσιών
και
- Σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι δουλειά τους είναι να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις όπως αυτές ψηφίζονται στο κοινοβούλιο και υλοποιούνται από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τα φαινόμενα κυβερνητικών αυθαιρεσιών ωστόσο πληθαίνουν και πολλά στελέχη του ΑΣΕΠ αντιδρούν στην κατάφωρη παραβίαση βασικών συνταγματικών και δημοκρατικών αρχών.
Τελευταίο πεδίο διαμάχης είναι η περιβόητη διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι -για τα επόμενα 4 χρόνια- θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” η δήθεν αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής έχει μετατραπεί σ΄ ένα κακόγουστο σκηνικό εξυπηρέτησης “ημετέρων” με προκλητική “κοπτοραπτική” ειδικών και τυπικών προσόντων ώστε να ταιριάζουν απόλυτα και αποκλειστικά στους σημερινούς διορισμένους από το ΣΥΡΙΖΑ – Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.
Η Τρόικα είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να ακυρώσει την προηγούμενη φαύλη διαδικασία, σε 22 περιπτώσεις και την υποχρέωσαν ως «μετα-μνημονιακή δέσμευση» να προσδιορίσει μια νέα «αντικειμενική» διαδικασία επιλογής «μόνιμων», τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων, καθώς και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι θα διοικούν για τα επόμενα 4 χρόνια -με κλειστό συμβόλαιο- το κράτος.
Η κυβέρνηση ωστόσο συνέχισε απτόητη την απροκάλυπτη αλλά και προκλητικά δόλια επιχείρηση απόλυτου ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, με στόχο τη μετά τις εκλογές εποχή.
Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τους συνολικά 82 (!) υποψηφίους, η αξιολόγηση του ΑΣΕΠ με βάση τα τυπικά προσόντα κατέληξε στο εξής εκπληκτικό αποτέλεσμα:
Για κάθε μία θέση, επελέγησαν -αντικειμενικά φυσικά- μόνον 2 υποψήφιοι για κάθε θέση και -προφανώς από σατανική σύμπτωση- ο ένας από τους δύο υποψήφιους για κάθε θέση είναι ο… σημερινός – διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά – Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.
Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν υποβληθεί 47 φάκελοι υποψηφίων.
Η 9μελής επιτροπή αξιολόγησης του ΑΣΕΠ μοριοδοτώντας κάθε υποψήφιο με βάση τα πτυχία, την επαγγελματική εμπειρία και τις άλλες δραστηριότητες, απέρριψε τους 45 φακέλους.
Στη διαδικασία της συνέντευξης προχώρησαν μόνον 2 από τους οποίους ο πρώτος, εντελώς συμπτωματικά προφανώς ,είναι ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Ηλίας – Μιλτιάδης Κλάπας με σπουδές στην… βιομηχανική χημεία και θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Πρέβεζας.
Προφανώς για να ξεχωρίσει η υποψηφιότητα του κυρίου Κλάππα πρέπει να μοριοδοτήθηκε επιπλέον η… εμπειρία του ως «Επιστημονικός σύμβουλος του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (2012-2013) και η συμμετοχή του σε… «επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την αυτοδιοίκηση».
Για την θέση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Ενέργειας υποβλήθηκαν συνολικά 35 υποψηφιότητες. Τελικά η Επιτροπή του ΑΣΕΠ καρατόμησε τις 33 και εισηγείται για την τελική διαδικασία της «δομημένης συνέντευξης» μόνον δύο. Φυσικά – από σύμπτωση – ο ένας από αυτούς είναι ο σημερινός Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Δερματάς, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Προφανώς το βιογραφικό του κ. Δερματά ξεχώρισε από τον σωρό των άλλων υποψηφίων -εκτός των άλλων – επειδή είναι «ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ» (www.organizationearth.org), μία ενεργή κοινότητα πολιτών με συλλογικές και δημιουργικές δράσεις και εκπαιδευτικές δομές (Πάρκο Τρίτση) που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής νοημοσύνης….».
Ουδείς αμφισβητεί ότι οι ανωτέρω διορισμένοι γραμματείς δικαιούνται να συμμετέχουν και να προκρίνονται λόγω των ειδικών προσόντων τους στη διαδικασία επιλογής.
Το πρόβλημα είναι ότι στην συγκεκριμένη φάση – όχι της μοριοδότησης αλλά – του ελέγχου συμμόρφωσης, των τυπικών προσόντων των υποψηφίων με τις προδιαγραφές της προκήρυξης, απορρίφθηκαν οι 83 από τους 87 (!!).
Αυτό αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι προκηρύξεις είχαν γραφτεί «κατά παραγγελία» από τον κάθε υπουργό και όχι -όπως απαιτούσε η Τρόικα – με «ομογενοποιημένα κριτήρια αξιολόγησης».
Η κόντρα στο ΑΣΕΠ όμως φαίνεται πως θα έχει σύντομα εκκωφαντική συνέχεια…