Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένονται οι εξελίξεις για τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για “πάγωμα” στα 650 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση οριακή αύξηση στα όρια του πληθωρισμού.

Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη,  ο οποίος έχει ήδη λάβει την σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ, που εισηγείται διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ίδια επίπεδα.

Κατά πληροφορίες η αρμόδια Επιτροπή δεν δίνει πολλά περιθώρια για αυξήσεις, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση, άποψη που ενστερνίζεται και η ΤτΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις παραπέμπονται χρονικά για το τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων η παρούσα συγκυρία της έντονης αβεβαιότητας, είναι η πλέον ακατάλληλη για να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της αύξησης κατώτατου μισθού

Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν έως το τέλος του μήνα με βάση και το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα. Οι κοινωνικοί εταίροι πάντως με υπομνήματα παρουσίασαν τις θέσεις τους για το θέμα.

Η ΓΣΕΒΕΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού το ίδιο επίπεδο ενώ ζήτησε να επιστρέψει η διαδικασία στο συλλογικό επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Η ΓΣΕΕ ζήτηση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (+15,4%) και περαιτέρω αύξηση στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης εντός 14μήνου στα 809 ευρώ (+159 ευρώ/μήνα).

Η ΕΣΕΕ πρότεινε τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο και να επιστρέψει η διαδικασία στο συλλογικό επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Ο ΣΒΕ επίσης ζήτησε τη διατήρησή του στο ίδιο επίπεδο. Η όποια αύξηση του συνόλου των αποδοχών από εργασία, πρότεινε να γίνει με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (όχι αυτών που προορίζονται για συντάξεις). Επίσης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής ελάφρυνσης όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας. Η όποια αύξηση του συνόλου των αποδοχών από εργασία θα πρέπει να γίνει με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (όχι αυτών που προορίζονται για συντάξεις).

Ο ΣΕΤΕ ζήτησε επίσης τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο. Τάχθηκε όμως υπέρ της πρότασης να ακολουθεί το μέσο μισθό και να τεθούν κριτήρια για τον καθορισμό των μεταβολών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here