Η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη με οδηγό τις τράπεζες, που κορυφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, δεν είχε συνέχεια στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, καθώς η συναλλακτική βελτίωση απέτυχε να φτάσει τα τριψήφια επίπεδα, τα 100 εκατ. ευρώ δηλαδή. Έτσι, η κατοχύρωση κάποιων κερδών και η διαμόρφωση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων καθοδήγησαν τις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που επέλεξαν τις επιλεκτικές πωλήσεις –τραπεζικών μετοχών κυρίως–, διακόπτοντας το ράλι ανακούφισης που είχε ξεκινήσει μετά τη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι τα stress tests δεν θα οδηγήσουν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από τον SSM στις 5/5.

Η συναλλακτική κόπωση σχετίζεται και με την ένδεια νέων ειδήσεων από το πεδίο της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση, του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους και του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη. Θετικά, ωστόσο, καταγράφονται τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2017, με την αύξηση των κερδών μ.φ. να εκτοξεύεται στο +43% και το ύψος των μερισμάτων να αγγίζει το +9%, αποδεικνύοντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης πολλών διοικήσεων είχαν θετική έκβαση, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των εταιρειών με turn-around stories. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον σε αυξημένο αριθμό επενδυτικών επιλογών. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία εισαγωγής εταιρικών ομολόγων, με την εταιρεία Coral (θυγατρική της Motor Oil, που αφορά το δίκτυο πωλήσεων με το σήμα της Shell) να αποτελεί μια επενδυτική επιλογή με εξαιρετικά υψηλό δείκτη φερεγγυότητας.

Συνεχίζεται, επομένως, η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης (830-850 μονάδων), με την αγορά να αναμένει νέους καταλύτες, ικανούς να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών. Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, καθώς σε διάφορα πεδία τα δεδομένα προκαλούν εύλογη ανησυχία: οι συζητήσεις που αναμένονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με στόχο τη μείωση των εμπορικών ανισορροπιών δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν εύκολα σε συμφωνία.

Η οικονομική μεγέθυνση στις ΗΠΑ σημειώνει κόπωση το α’ τρίμηνο, με τα αποτελέσματα ωστόσο α’ τριμήνου να είναι αισθητά βελτιωμένα, ελέω της φορολογικής μεταρρύθμισης. Από την άλλη πλευρά, η ανατίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ ανακουφίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι πωλήσεις των οποίων πλήττονταν από το ισχυρό ευρώ.

Ανοιχτά είναι, λοιπόν, όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση των δεικτών στις διεθνείς αγορές, με τη «νότια κατεύθυνση» να έχει μικρό προβάδισμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κινήσεις των αποδόσεων των αμερικανικών 10 ετών ομολόγων, που, έστω και πρόσκαιρα, ξεπέρασαν το 3%. Κάποιοι, άλλωστε, υιοθετούν τη ρήση “sell in May and go away”, διαμορφώνοντας στρατηγική αυξημένων ρευστοποιήσεων την περίοδο αυτή, τακτική που τη δικαιολογεί και η αυξημένη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει πλέον τη φυσιογνωμία των αγορών…

 

Δημήτρης Τζάνας

Διευθυντής Επενδύσεων, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ