Αποκλιμάκωση στις τιμές τόσο της ενέργειας όσο και του πληθωρισμού συνολικά καταγράφεται στην Ελλάδα η οποία έχει σημαντικά βελτιωμένη θέση στην Ευρωζώνη ενώ οι τιμές είναι χαμηλότερες και από το μέσο όρο στην Ευρώπη των 27 χωρών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού «τρέχει» με 9,5% τον Οκτώβριο (από 9,8% που μετρήθηκε αρχικά) σύμφωνα με τη Eurostat. Παραμένει ψηλά αλλά είναι μονοψήφιος και με τάση αποκλιμάκωσης.

Επίσης η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα μεταξύ των 27 χωρών ενώ και κάτω από το μέσο όρο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που είναι 10,6% όπως επίσης κάτω και από το μέσο όρο πληθωρισμού στην ΕΕ που είναι 11,5%.

Καλύτερη όλων τον Οκτώβριο ξανά η Γαλλία με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 7,1%, επίσης η Ισπανία, ενώ πολύ καλή συγκριτικά επίδοση έχει και η Κύπρος με ρυθμό 8,6%. Τις υψηλότερες τιμές καταγράφουν οι 3 Βαλτικές χώρες και η Ουγγαρία όπου ο ετήσιος πληθωρισμός κινείται από  21,7% έως και 22,5%.

Από το Σεπτέμβριο, o πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκατρία.

Τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, προήλθε από την ενέργεια (+4,44%), ενώ ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,74%), υπηρεσίες (+1,82%) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62%)

Αποκλιμάκωση στις τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο  

Ο Οκτώβριος ήταν καλύτερος μήνας από το Σεπτέμβριο, ακριβώς λόγω αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια. Τονίζεται εδώ ότι τα ποσοστά είναι διαφορετικά από αυτά που μετρώνται από τη Eurostat η οποία μετράει ένα καλάθι με δαπάνες στέγασης. Ειδικά όμως στην ενέργεια που έχει το σημαντικότερο μερίδιο στο καλάθι αυτό:

Η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο (μαζί με φόρους και τέλη), 30,22 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 35,85 λεπτών, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, δηλαδή 15,7% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τρεις ακριβότερες χώρες στην τιμή του ρεύματος είναι κατά σειρά, η Δανία με τιμή 75,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Ιταλία (70,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και η Ολλανδία (66,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση από το Σεπτέμβριο, κατά 2 % ενώ στις άλλες χώρες οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε διψήφια ποσοστά (44 % στην Ιρλανδία, 30 % στην Ιταλία, 24 % στην Αυστρία, 15 % στη Γερμανία). Μειώσεις καταγράφηκαν σε 7 χώρες, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το φυσικό αέριο: η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 12,35 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 18 λεπτών, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η τιμή στην Αθήνα μειώθηκε κατά 55 % σε σχέση με τον Σεπτέμβριο καθώς τον προηγούμενο μήνα επανήλθαν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις ενόψει χειμερινής περιόδου.

Τα στοιχεία που τοποθετούν την Ελλάδα σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην 15η θέση της κατάταξης στην ηλεκτρική ενέργεια τον Οκτώβριο, προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης. Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Η έκθεση καταγράφει διατήρηση της ανοδικής τάσης στο ρεύμα αλλά με μειωμένο ρυθμό ενώ οι μειώσεις αποδίδονται στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here