Κάτω του 10% κυμάνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, την ώρα που οι τιμές στην Ευρωζώνη κατέγραψαν ποσοστό-ρεκόρ τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τους φόβους για οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο. 

Είναι η πρώτη φορά που ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας έπεσε κάτω του του 10% από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης. 

Όσον αφορά τις τιμές της Ευρωζώνης, αποτυπώνεται ετήσιος πληθωρισμός της τάξης του 10,7% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο-μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,5%.